JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina:  „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“ :: Semberija INFO ::

 

JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina:  „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“


Održana promocija knjige „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“, autora Berislava Blagojevića
Danas je u prepunoj velikoj sali JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“,  održana promocija knjige „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“, autora Berislava Blagojevića.

Knjiga, „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“, koja je izdata 2019. godine,  uvrštena u lektiru za IV razred osnovne škole, kao izborna lektira, a nakon uvrštanja u lektiru  knjiga je dobila novo izdanje koje je oplemenjeno predgovorom i iustracijama.



Berislav Blagojević, autor knjige „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“ rekao je da njegova knjiga govori o prijateljstvu, porodičnim vrijednostima, ali i o suživotu i razumijevanju među različitima, u ovom slučaju o psu i mački.

- U knjizi se govori i o ekološkim temama, jer junaci žive na selu, pa pronalaze razne otpatke. Na jedan nenametljiv način govori se o problemima današnjice i mislim da djeca dobro reaguju na to“, kazao je Blagojević i dodao da je pisanje ove knjige za njega bilo jedinstveno iskustvo, jer je ovo prva i jedina njegova knjiga za djecu do sada.
Berislav Blagojević, pisanjem se bavi dugi niz godina i dobitnik je nagrade za najbolju knjigu Republike Srpske za roman „Bumerang“ i  regionalnu književnu nagradu „Slavitude“ za najbolje prozno ostvarenje za  2021./2022. godinu, „Nostalgija za nepostojećim“.



Željana Arsenović, direktorka Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina istakla je da osnovci najviše čitaju lektire, te da je izuzetno značajno da u biblioteci gostuju i dječiji autori.

- Možemo reći da je malo pisaca koji su među živima, a čija se djela nalaze u lektirama. Sama činjenica da dolazi autor koji je napisao knjigu, privukla je veliki broj djece danas u biblioteku i zaista nam je veliko zadovoljstvo da možemo vidjeti oko tri stotine mališana u našoj sali danas“, istakla je Arsenovićeva i dodala da su izuzetno zadovoljni što se tiče dječijeg odjeljenja u biblioteci, koje broji preko 5.600 članova, a da statički podaci govore da tokom novembra ove godine, u odnosu na prethodnu imaju oko 2.000 više podignutih knjiga.

Ovom prilikom, ona je podsjetila da 18. novembra od osam do 19 časova, svi zainteresovani za učlanjenje u Narodnu biblioteku „Filip Višnjić“ imaju popust od 70 %, odnosno članarina za dječije odjeljenje iznosiće jednu konvertibilnu marku, a za odjeljenje za odrasle tri konvertibilne marke.
 

Semberija info - S. Ristanović