Predstavljena knjiga Vladimira Lukića: Od Grmeča do Dejtona i dalje :: Semberija INFO ::

 

Predstavljena knjiga Vladimira Lukića: Od Grmeča do Dejtona i dalje



U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” večeras je predstavljena knjiga Vladimira Lukića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske, čiji je naziv “Od Grmeča do Dejtona i dalje”.

Lukić kaže da do prije godinu i po dana nije imao namjeru da bilo šta piše i objavljuje, ali je ovu knjigu napisao na nagovor kolega i prijatelja.



“Rekli su mi da treba da napišem nekoliko zanimljivih stvari o Dejtonu, što niko drugi sigurno neće napisati. Jedne večeri donio sam odluku i ova knjiga napisana je za dva mjeseca. Sa ove vremenske distance ne vidim da bih bilo šta trebalo da mijenjam ili da drugačije radim, nego što sam radio u to vrijeme. Ponosan sam što sam sarađivao s nekim ljudima, kao što je bio i Slobodan Milošević. 



“Milošević me jednom prilikom pitao, da li možemo izgraditi drugi most na Uni, a da drugoj strani damo postojeći most. Rekao sam mu da naša građevinska operativa samo ne može izgraditi most u zraku, ali, da oni ne traže most, već traže da pređu Unu, da se popnu na Kozaru, prođu kroz Banjaluku i odsijeku Prijedor. Kad je Milošević to čuo, odmah je presjekao tu priču i nastavili smo druge poslove”, kaže Vladimir Lukić, naglasivši da Republika Srpska, kojim slučajem, nije imala Slobodana Miloševića kao pregovarača u Dejtonu, prošla bi puno teže nego što je prošla u pregovorima.



“Prošli smo perfektno zahvaljujući upravo Slobodanu Miloševiću. Kad je potpisan Dejton, Slobodan Milošević mi je čestitao i rekao da smo prvi put u životu dobili ono što bilo gdje ne bismo dobili. Rekao mi je još nekoliko stvari, a neke od njih sam i zaboravio. S Miloševićem je bilo divota raditi. Što se tiče definisanja međuentitetskih granica nakon Dejtona, neke stvari nisu išle onako kako je trebalo. Što se tiče budućnosti Republike Srpske, treba se samo držati Dejtonskog sporazuma, jer smo dobili ono čemu se mnogi nisu nadali. Dobili smo sve prerogative koje treba da ima jedna država. To treba očuvati”, poručio je Vladimir Lukić.



Mihajlo Orlović, jedan od recenzenata, kaže da je knjiga, kao i život Vladimira Lukića, zanimljiva i bogata.

“Ovakve knjige su neophodne, jer nam otkrivaju nešto što, možda, nismo znali i zagolicaće maštu čitaoca. Tako se može pročitati i saznati i ono što nije javno rečeno, što nije do sada publikovano. Vladimir Lukić je bio i predsjednik Vlade Republike Srpske u vremenu koje je bilo teško za srpski narod na ovim prostorima. Ovo je dobrodošla knjiga za sve nas, da saznamo šta se dešavalo u jednom periodu naše novije istorije”, poručio je Orlović.

Semberija Info - Lj. Ljubojević