Talenat i kreativnost mladih umjetnika :: Semberija INFO ::

 

Talenat i kreativnost mladih umjetnika


Sa velikim zadovoljstvom i ponosom, najavljujemo svečano otvaranje XXIII godišnje izložbe radova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u srijedu 12. juna u 20 časova u kampusu Univerziteta u Banjojluci. Izložbena postavka obuhvatiće radove više od 130 studenata sa više od hiljadu radova iz oblasti crteža, slikarstva, grafike, intermedijalne umjetnosti, grafičkog dizajna, metodike likovne kulture, animacije i fotografije. Godišnja izložba studentskih radova Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci daje presjek različitih umjetničkih formi, metoda i strategija  djelovanja kojima su se studenti bavili tokom cijele akademske godine.

Dvadeset i treća izložba je dobar način da Akademija umjetnosti pokaže talenat i kreativnost nove generacije mladih umjetnika, kojima će uručene nagrade biti motivacija za dalji rad i napredak. I ove godine od strane Akademije umjetnosti biće nagrađeni  autori najboljih radova. Tradiocionalno dodjeljujemo nagradu za Crtež, Crtež-studiju, Sliku-studiju, nagradu za Slikarstvo, nagradu za Intermedijalnu umjetnost, nagrada za Grafiku u visokoj štampi, nagrada za Grafiku u dubokoj štampi, nagradu za Grafički dizajn ,,Goran V. Janković" i nagradu za Fotografiju.

Godišnja izložba je veoma važan događaj jer povezuje krovne institucije Republike Srpske sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, budući da svi vodeći muzeji, galerije i kulturni centri formiraju sopstvene komisije koje dodjeljuju nagrade za najbolje autorske radove studentima iz navedenih oblasti. Institucije i ustanove kulture koje dodjeljuju nagrade su: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (novčana nagrada i izložba), Kulturni centar Banski dvor (izložba), Galerija udruženja ,,Udas” (izložba), Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši (izložba), Galerija ,,Sreten Stojanović'' Prijedor (izložba), JU Matični muzej Kozare Prijedor (otkupna nagrada za grafiku), Zavičajni muzej Gradiška (izložba), Galerija ,,Vagon’’ (izložba), Visitor centar Pecka (rezidencijalni boravak).

Pored prostorija Akademije umjetnosti, studenti Slikarstva i Intermedijalne umjetnosti otvoriće izložbu u Galeriji Plus MSRS (14. juna, Aleksandar Žmirić - prošlogodišnji laureat), Galeriji ,,Vagon'' (11. juna, Marijana Đaković - prošlogodišnji laureat) i KC Banski dvor (21. juna, Dušan Kovačević - prošlogodišnji laureat).

Izložba je postavljena i može se pogledati na pet lokacija – zgrada Akademije umjetnosti i rektorata Univerziteta u Banjaluci, u objektu iza zgrade Akademije umjetnosti, prostorijama Akademije umjetnosti prekoputa Filološkog fakulteta, u ateljeu 2.20 na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu i na Filozofskom fakultetu.

Izložba će biti otvorena do 1. oktobra 2024. godine.

Autori vizuala: studenti druge godine na smjeru Grafički dizajn Vladimir Tomić i Miloš Višić, i asistent Stefan Mijić.