"KOČIĆEVA NAGRADA" KNjIŽEVNIKU LjUBIVOJU RŠUMOVIĆU :: Semberija INFO ::

 

"KOČIĆEVA NAGRADA" KNjIŽEVNIKU LjUBIVOJU RŠUMOVIĆU


Foto: blic.rs
"Kočićeva nagrada" za 2021. godinu, prema jednoglasnoj odluci žirija, biće dodijeljena srpskom književnom bardu Ljubivoju Ršumoviću.

- Čudesnom jezičkom magijom Ršumović uspijeva da doživljaje i vizije pretoči u jedinstvene pjesme koje se pamte, a karakteristične detalje u stvaralačke senzacije najvišeg ranga. Proznim, a naročito pjesničkim djelom, decenijama je najbliži duhovni srodnik brojnih generacija čitalaca, bez obzira na njihovu životnu dob - navedeno je u obrazloženju odluke žirija.

Žiri, u sastavu Duško Pevulja, Jovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević, je istakao da je Ršumović pjesnik naglašene komunikativnosti, a pjesničku riječ uzdigao je do zavidnih estetskih visina.

- U poeziji za djecu uspio je ono što samo velemajstorima pisane riječi polazi za perom: didaktizam je prožeo humornim doživljajem svijeta, zato ga čitaoci doživljavaju ne samo kao pisca, već i kao onoga koji razveseljuje, zabavlja i saopštava, ponekad i opore istine o našem svijetu i vremenu - naveo je žiri.

Ljubivoje Ršumović, po mnogima vodeći savremeni pjesnik za djecu i mlade druge polovine dvadesetog i prvih decenija dvadeset prvog vijeka, autor je bogatog i žanrovski raznovrsnog književnog opusa koji čine devedesetak pojedinačnih knjiga: pjesama, priča, drama i dramatizacija, te filmskih i radio scenarija.

Svojim ukupnim djelom za djecu i odrasle Ršumović se svrstao u sami vrh ne samo savremene, već srpske književnosti uopšte, a to potvrđuju najznačajnije dodijeljene mu književne nagrade i priznanja među kojima su nagrada "Zmajevih dečijih igara", "Brankove nagrade", "Oktobarske nagrade grada Beograda", "Vukove nagrade", "Dušana Radovića", "Branka Ćopića", "Miroslava Antića", kao i nagrade za književnost "Pulja" u Bariju i nagrade Uneska za knjigu "Bukvar dečjih prava", na svjetskom konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju.

Društveni angažman Ršumović je započeo na Radio Beogradu, a potom na Televiziji Beograd, gdje stvara nezaboravne emisije "Utorak veče – ma šta mi reče", "Subotom u dva", te "Fazone i fore", edukativnu TV seriju u 142 epizode i jednu od najgledanijih emisija za djecu u bivšoj Jugoslaviji.

Ršumović je gotovo dvije decenije na mjestu upravnika pozorišta "Boško Buha" iz Beograda dao značajan doprinos razvoju srpske pozorišne scene za djecu i mlade, ali i ogromnu ličnu pomoć ubrzanom razvoju Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Ljubivoje Ršumović je objavio i niz značajnih pjesama koje predstavljaju lirske dijaloge i sponu sa istaknutim prethodnicima iz srpske duhovne tradicije kao zajedničkim zavičajem.

Žiri je istakao da naslov jedne Ršumovićeve knjige glasi "Kuća sa okućnicom", koja pored svega ostalog, svojom jezičkom invencijom i raskrivanjem brojnih slojeva jezičkog pamćenja njegovog zavičaja, predstavlja direktnu sponu sa Petrom Kočićem, piscem po kojem je nazvana nagrada kojom je ovjenčan.

- Svako onaj ko se skućio u jeziku, koji je probijajući zvučni zid vlastitog jezika uvećao njegove izražajne domašaje, nije Kočićev duhovni potomak, već njegova najbliža svojta, medeno ljeto njegovo. Ljubivoje Ršumović pripada toj izabranoj porodici, i to je samo jedan od brojnih razloga koji je opredijelio žiri da mu dodijeli ovogodišnju `Kočićevu nagradu` - zaključeno je u obrazloženju žirija.

Prema utvrđenom programu 56. Kočićevog zbora, dodjela "Kočićeve nagrade" predviđena je na svečanoj akademiji 28. avgusta u Banskom dvoru.
 
(SRNA)