LOKALNI IZBORI U SEMBERIJI :: Semberija INFO ::

 

LOKALNI IZBORI U SEMBERIJI


Šesti lokalni izbori, otkako ih organizuje Centralna izborna komisija BiH od 2001. godine, u Semberiji su okupili ove godine najviše političkih subjekata, ukupno 86, od čega 52 političke partije, tri koalicije i 30 nezavisnih kandidata.

Ukoliko ove izbore uporedimo sa izborima od prije četiri godine, to je skoro duplo više političkih subjekata, jer se 2016. za naklonost birača u Semberiji borilo 46 političkih subjekata, 28 političkih stranaka i 18 nezavisnih kandidata.

 Što se tiče predizborne kampanje, uprkos duplo većem broju političkih subjekata koji učestvovuju na ovim lokalnim izborima, možemo slobodno reći da je kampanja  vođena u mnogo mirnijoj i politički korektnijoj atmosferi nego što je bio slučaj na ranije održanim lokalnim izborima. Tome je, svakako, kumovala i teška epidemiološka situacija i opravdan strah ljudi za svoje i zdravlje svojih porodica. Umjesto prekomjerne upotrebe plakata, masovnijih javnih skupova i tribina,  kandidati su više koristili moderna sredstva informisanja, portale, televiziju, video – bimove, društvene mreže. 

​Njihove predizborne poruke bile su kratke, precizne, znalački odabrane. Obraćali su se mladima, penzionerima, nezaposlenima, socijalno ranjivim kategorijama stanovništva.

Možda je sve ovo dobar znak, potvrda da se politička kultura političkih činilaca  mijenja i ide u nekom novom, modernijem smjeru. Ukoliko bismo, pak, bili maliciozni, onda bismo ovako veliki broj kandidata za odbornike, a ima ih više od pet stotina, mogli protumačiti i kao trku za privilegijama i nekim unosnijim radnim i društvenim pozicijama. Ali, da to, bar za sada, malo ostavimo po strani. 

Semberija info