Mirković: SDS će konkretnim mjerama poboljšati pronatalitetnu politiku :: Semberija INFO ::

 

Mirković: SDS će konkretnim mjerama poboljšati pronatalitetnu politiku


Mjera koja bi imala najviše uticaja na pronatalitetnu politiku je transformacija dječijeg doplatka, koji prema trenutnoj zakonskoj regulativi u Republici Srpskoj ima isključivo karakter socijalne pomoći i zavisi od zaposlenosti i imovinskog stanja roditelja, kaže Snežana Mirković, kandidat SDS za narodnog poslanika u NSRS u IJ3.
 
Ona navodi da dosadašnje mjere nisu dale očekivane rezultate i ispred SDS nudi konkretna rješenja za ovu oblast:
 
„Dječiji doplatak treba da prima svako dijete, bez obzira na zaposlenost roditelja i njihov imovinski status. Djeca čija su oba roditelja nezaposlena treba da primaju dječiji doplatak u iznosu od 300 KM po djetetu, a djeca čiji je jedan roditelj nezaposlen da primaju dječiji doplatak u iznosu od 200 KM po djetetu. Djeca čiji su roditelji zaposleni da primaju doplatak u iznosu od 100 km za prvo dijete, 150 za drugo i 200 km za treće i svako naredno dijete“, ističe Mirković.
 
Ona kaže da će se SDS odmah po preuzimanju vlasti krenuti u odlučnu borbu za poboljšanje nataliteta.
 
„Uvešćemo jednokratnu pomoć u iznosu od 1000 KM  za svako novorođeno dijete, dok bi za četvrto i svako naredno novorođeno dijete roditeljima bila isplaćena naknada u iznosu od 1500 KM“, pojašnjava Mirković.
 
Izuzetno je važno, smatra Mirković, da se za majke četvoro i više djece obezbijedi nacionalna penzija.
 
Ona podvlači da se porodice bez riješenog stambenog pitanja teško odlučuju na potomstvo ili veći broj djece, zbog čega je neophodno obezbijediti učešće države u subvencionisanju kupovine prve nekretnine za mlade bračne parove.
 
„Subvencija bi se dijelom sastojala od bespovratnih sredstava u iznosu od 10% cijene stambene jedinice (maksimalno 10.000,00 KM po korisniku) i dijelom od beskamatnih kredita u iznosu od 50.000,00 KM. Na ovaj način bismo u velikoj mjeri pomogli mladim ljudima da budu vlasnici svojih domova i da mogu planirati kupovinu stana ili kuće uprkos ovom ogromnom poskupljenju na tržištu nekretnina“, poručila je Mirković.
 
 
                                                 GRADSKI ODBOR SDS  BANjALUKA