PERIĆ: NOVE MJERE ZA POVEĆANjE NATALITETA :: Semberija INFO ::

 

PERIĆ: NOVE MJERE ZA POVEĆANjE NATALITETA


Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić najavio je danas nove mjere populacione politike u ovoj opštini sa ciljem povećanja nataliteta i zaustavljanja odlaska mladih, podsjetivši da se iz opštinskog budžeta godišnje izdvaja 400.000 KM za porodilje i novorođenčad, kao i za rad patronažne službe.

Perić kaže da je novim mjerama, za koje je pravilnik u pripremi, planirano da se od naredne godine iz budžeta finansiraju kamate za mlade bračne parove koji kupuju prvu nekretninu na području opštine Ugljevik, te da su predviđena i stimulativna sredstva za zapošljavanje mladih. 

On je rekao novinarima da je u pripremi i odluka za pomoć bračnim parovima za vantjelesnu oplodnju.

Perić je naveo da opština socijalno ugroženim i višečlanim porodicama pomaže sa 10.000 KM za stambene potrebe ili za rekonstrukciju postojećih objekata, što će ostati i u novom pravilniku. 

On je dodao da opština ima i mogućnost isplate jednokratne novčane pomoći licima u stanju vanredne socijalne potrebe. 

Načelnik opštine Ugljevik istakao je da je u toku projekat stambenog zbrinjavanja 12 porodica koje su u klizištima 2014. godine ostale bez kuća, koji opština sprovodi zajedno sa Razvojnim programom UN i za koji će, osim zemljišta i ifrastrukture, izdvojiti 60.000 KM.