Podrška poljoprivredi lokalne uprave Ugljevika: Krečnjak za kvalitet zemljišta :: Semberija INFO ::

 

Podrška poljoprivredi lokalne uprave Ugljevika: Krečnjak za kvalitet zemljišta


Za 70 poljoprivrednih proizvođača iz opštine Ugljevik danas su uručena rješenja o dodjeli krečnjaka u cilju poboljšanja kvaliteta poljoprivrednog zemljišta.



Za ovu najmenu iz budžeta opštine Ugljevik izdvojeno je 60.000 KM za 3.000 tona krečnjaka.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić zajedno sa saradnicima uručio je rješenja i najavio ovofidišnji podsticaj za poljoprivredu u ukupnom iznosu od 400.000 KM iz lokalnog budžeta.



-To su podsticajna sredstva za nabavku mehanizacije, nove opreme i novih zasada-pojasnio je Perić i pozvao poljoprivredne proizvođače koji se nisu prijavili za dodjelu krečnjaka da se jave jer je ostalo još 1.000 tona krečnjaka u raspodjeli.

-Krečnjak se pokazao kao izuzetno dobar za kisela zemljišta i na taj način očekujemo da će se prinosi povećati na poljoprivrednim gazdinstvima-dodao je Perić.



On je dodao da je lokalna uprava imala u vidu rast cijena i inflaciju te pad cijena žitarica a sa druge strane visoke cijene ulaznih komponenti za obradu zemljišta od naftnih derivata do đubriva i drugih sredstava.

Poljoprivredni proizvođač Petar Simić iz Gornjeg Zabrđa kaže da će ovaj podsticajni krečnjak da će poboljšati kvalitet zamljišta na obradivim površinama.