VASILIJE PERIĆ SA MJEŠTANIMA UGROŽENIH SELA: Ubrzano radimo na rješavanju problema za koje je nadležna Opština :: Semberija INFO ::

 

VASILIJE PERIĆ SA MJEŠTANIMA UGROŽENIH SELA: Ubrzano radimo na rješavanju problema za koje je nadležna Opština


Mještani sela Mezgraja, Stari Ugljevik i Ugljevik Selo izašli su danas na mirno okupljanje ispred opštinske uprave Ugljevik zbog problema sa putnom infrastrukturom, elektro i vodosnabdijevanjem koji su nastali usljed proširenja  kopa Rudnika, odnosno otvaranja kopa „Ugljevik Istok“. 
 
Iako ova pitanja nisu isključivo  u nadležnosti Opštine, mještani su se žalili načelniku i zatražili podršku kako bi se navedeni problemi riješili u što kraćem roku i život u ovim selima vratio u normalu. 
 
Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić kaže  da će lokalna uprava učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da se ovi problemi riješe, ali da se prvenstveno mora razgraničiti šta je u čijoj nadležnosti kako bi se izbjeglo prebacivanje odgovornosti isključivo na lokalnu upravu. On je apelovao na nesavjesne pojedince da ne koriste nesreću ugroženih građana za skupljanje jeftinih  političkih poena, jer  rješavanje ovih problema treba biti prioritet svima bez obzira na političku pripadnost.
 
Zajedno sa Rudnikom i Termoelektranom  Opština  Ugljevik pokušava izgraditi i proširiti alternativne putne pravce  dok  Putevi RS ne riješe problem sa regionalnim putim pravcem R459,  koji prolazi kroz navedena sela, sa čijom je izgradnjom trebalo započeti mnogo ranije a još uvijek se nije uradilo ništa. 
 
"Dogovorili smo se da ubrzano radimo put koji povezuje dvije Mezgraje, a koji je uništen prilikom iskopa uglja koji je tada radila firma 'Terex'". Opština nije nadležna za regionalne puteve, nego da da mišljenje i prijedlog da se put radi. Takođe, Opština nije nadležna za napajanja električnom energijom. Održali smo juče sastanak sa rukovodstvom RiTE koji su obećali da će se dalekovod za napajanje strujom popraviti“- kazao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić  građanima ugljevičkih sela koji su jutros se okupili  kako bi skrenuli pažnju na lošu infrastrukturu u mjestima gdje žive.

Načelnik je dao nalog komunalnom preduzeću „Kompred“ da u što kraćem roku uspostavi privremeno vodosnabdijevanje mjesnih zajednica Ugljevik Selo i Stari Ugljevik, a pored toga raspisan je i javni tender za trajno rješavanje vodosnabdijevanja ovih sela.
 
Mještanin Mezgraje Gaj Svetozar Nikolić kaže da su stanovništvu ugrožene osnovne ljudske potrebe.
 
„Zadnjih deset godina je preduzeće „Terex“ eksploatisalo ugalj u selu Mezgraja i napravilo klizište, ugrozio putnu komunikaciju Mezgraja Gaj i Mezgraja Kose, praktično razdvojilo  dva sela. Što se tiče struje ona je nikakva, u proteklih 5 godina napajanja skoro da nemamo, a zadnjih deset dana dalekovod je  potkopan, stubovi su pali i nemamo struju. Put nam je sveden na metar i po, kuće su popucale od radova na kopu „RiTE“-kaže Nikolić.
 
Nakon razgovora sa načelnikom, predstavnici nezadovoljnih građana su  se zajedno sa njim uputili pred upravnu zgradu  "RiTE" Ugljevik gdje su sa predstavnicima ovog preduzeća takođe razgovarali o hitnom rješavanju navedenih problema, prvenstveno elektrosnabdijevanja, izmještanju dalekovoda iz zone kopa kao i pronalaženju alternativnih puteva za mještane ugroženih zaseoka.