DA SRCE DOBRO KUCA: Dom zdravlja Ugljevik obilježio Svjetski dan srca :: Semberija INFO ::

 

DA SRCE DOBRO KUCA: Dom zdravlja Ugljevik obilježio Svjetski dan srca


Besplatnim preventivnim pregledima na gradskom trgu ugljevički Dom zdravlja obilježava danas Svjetski dan srca.
 
Na sva pitanja o bolestima srca i faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti zainteresovanim građanima na promotivnom štandu odgovara ljekar internista i porodični ljekar Dušan Ilić zajedno sa medicinskim radnicama ove zdravstvene ustanove.
 
Ilić je istakao važnost preventivnih pregleda i redovne fizičke aktivnosti.
 
-Bolesti srca i krvnih sudova su najveći uzrok smrtnosti u svijetu. Krajnje bolesti koje izazivaju smrt su srčani i moždani udar i one spadaju u kardiovaskularne bolesti-rekao je Ilić.
 
On je ukazao da svi treba da preduzmu mjere koje sprečavaju kobne posljedice po zdravlje a to su redovni pregledi krvnog pritiska,  krvi i fizička aktivnost.
 
-Faktori rizika su povišen krvi pritisak, šećer u krvi, nedovoljna fizička aktivnost, loš način ishrane i stres kao jedan veoma bitan faktor u nastanku ovih oboljenja-dodao je Ilić.
 
Direktorica Doma zdravlja Ugljevik Cvjetana Dragonjić zajedno sa načelnikom opštine Ugljevik Vasilijem Perićem i predsjednikom Skupštine opštine Ugljevik Zoranom Lazićem posjetila je štand na kome se obavljaju preventivni pregledi.
 
Dragonjićeva je rekla da pored besplatnih preventivnih pregleda medicinski radnici dijele građanima letke posvećene Svjetskom danu srca.
 
Kao jednu od aktivnosti u narednoj godini Doma zdravlja Ugljevik Dragonjićeva je najavila besplatne preventivne preglede po mjesnim zajednicama širom ove podamjevičke opštine.