Ugljevičani u Kavadarcima: "Tikveški grozdober" u čast grožđa i vina :: Semberija INFO ::

 

Ugljevičani u Kavadarcima: "Tikveški grozdober" u čast grožđa i vina


Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić i odbornik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić boravili su u Sjevernoj Makedoniji, opštini Kavadarci, gdje su prisustvovali tradicionalnoj manifestaciji "Tikveški grozdober"

Delagacija opštine Ugljevik i predsjednik opštine Kavadarci Mitko Jančev saglasili su se da ove dvije opštine, više od decenije, njeguju bratske odnose koji su uspostavljeni saradnjom iz oblasti kulture.

Lazić je nakon prijema u Muzeju vina istakao da manifestacija "Tikveški grozdober" nudi raznovrstan i sadržajan program.

-U Kavadarcima su svi posvećeni grožđu i vinu. Ljubazni domaćini na svakom koraku pokazuju gostoprimstvo a posebno prema nama iz Ugljevika-rekao je Lazić.

Predsjednik opštine Kavadarci Mitko Jančev rekao je da je da je ova opština, pored delegacije opštine Ugljevik, ugostila i brojne druge delegacije sa kojima imaju prijateljske i bratske odnose.

-Tradicionalno proslavljamo „Tikveški grozdober“, atmosfera je vesela a svi naši stanovnici su raspjevani, ne samo dok traje ova privredno-kulturno-turistička manifestacija, već tokom cijele godine-rekao je Jančev Odbornik SO Ugljevik Đoko Simić izrazio je zadovoljstvo jer je u ime opštine Ugljevik bio potpisnik povelje o bratimljenju sa opštinom Kavadarci.

-Ono što nas krasi su dva bratska naroda koja su veoma slična-rekao je Simić.

Opštinsko rukovodstvo u Kavadarcima organizovalo je prvi „Tikveški grozdober"  1964. godine i od tada ova manifestacija ima privredni, kulturni i turistički karakter. Predstavlja nastavak duge i bogate tradicije, koja se prostorima Kavadaraca održava još od vremena antičke Makedonije, kada su se održavali dionizijski dani u čast boga vina Dionisa i vinove loze.