Nigdje „mučenice“ kao podno Majevice: Ocijenjivanje voćnih rakija 12. Međunarodnog sajma šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku :: Semberija INFO ::

 

Nigdje „mučenice“ kao podno Majevice: Ocijenjivanje voćnih rakija 12. Međunarodnog sajma šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku


U okviru 12. Međunarodnog sajma šljive, voćnih rakija i meda koji će se održati na gradskom trgu u Ugljeviku u nedjelju 3. septembra predato je do sada rekordan broj uzoraka voćnih rakija od kako se sajam održava od 2010 godine. Predate uzorke, juče i danas ocijenjuje tročlana komisija na čelu sa redovnim profesorom Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Ninoslavom Nikićevićem koji je dugogodišnji predsjednik komisija u svim zemaljama Balkana za ocjenjivanje voćnih rakija. Nikićević je rekao da se na ocjenjivanju nalazi 220 uzoraka voćnih rakija i ocijenio da je veoma visok kvalitet ovih uzoraka. On je dodao da je prisutan na ugljevičkom sajmu od njegovog početka, od 2010 godine i istako da je kvalitet ugljevičkih rakija iz godine u godinu u porastu.

-Ocijenjujemo uzorake voćnih rakija šljivovice, kajsijevače, vilijamovke, dunjevače, trešnjevače, višnjevače, breskovače, bukovače, lozovače te specijalnih rakija i na kraju likeri i travarice-rekao je Nikićević.
Proizvođačima rakije, koji predaju uzorke na ocjenjivanje, Nikićević je preporučio da ne šalju one rakije koje imaju više od 45 procenata vol alkohola.

-Najbolje voćne rakije su sa 42 i 43 vol procenata alkohola a tako i nauka kaže-naglasio je Nikićević. Organizotorima sajma, Nikićević je preporučio, da na sljedećem sajmu uvedu novu kategoriju za ocijenjivanje a to su šampion grupa voćnih rakija.

-Tako bi sve voćne rakije mogle da imaju šampione grupa među kajsijevačom, dunjevačom, višnjevačom, vilijamovkama i tako dalje jer to iz iskustva znam da mnogo znači proizvođačima-ukazao je Nikićević. Zajedno sa Nikičevićem rakije su ocjenjivali i Dr tehnološko-prehrambenih nauka Davorka Đukić Ratković iz Banjaluke i profesor Hemijskog fakulteta iz Zemuna Vele Tešević. Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik, koja je organizator sajma, Gordana Radovanović rekla je da će se vlasniku rakije koja bude šampion sajma uručiti glavna nagrada sajma-kazan za pečenje rakije zapremine 120 litara.

-Druga nagrada je kazan za pečenje rakije od 60 litara koji će biti uručen najboljoj amaterskoj rakiji a treća nagrada, kazan od 30 litara za pečenje rakije dodijeliće se vlasniku najbolje rakije sa područja opštine Ugljevik-najavila je Radovanovićeva. Medalje i nagrade za kvalitet rakije biće uručene na dan održavanja sajma u nedjelju 3. septembra na gradskom trgu u Ugljeviku.