Služen parastos za poginule borce Gornje Trnove: Dali život za vjeru pravoslavnu i otadžbinu :: Semberija INFO ::

 

Služen parastos za poginule borce Gornje Trnove: Dali život za vjeru pravoslavnu i otadžbinu


U Hramu Svete velikomučenice Marine u Gornjoj Trnovi kod Ugljevika danas je služen parastos za sedam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog mjesta.

Protojerej Vedran Bardak služio je  i pomen ispred Spomen-obilježja poginulim borcima ovog mjesta gdje su položeni vijenci.

Bardak je u obraćanju istakao da se na Vidovdan slave svi junaci koji su postradali u raznim borbama za slobodu srpskog naroda.

-Oni su dali život za vjeru pravoslavnu i za otadžbinu, od kneza Lazara do srpskih junaka koji su položili živote u odbrambeno-otadžbinskom ratu-poručio je Bardak.



On je pozvao Srbe da nikad ne zaborave junake roda svog.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković podsjetio je da se u svim Mjesnim boračkim organizacijama održavaju parastosi poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

-Oni su svojom žrtvom obezbjedili slobodu srpskom narodu-rekao je Marinković.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je Vidovdan simbol borbe za slobodu srpskog roda kroz sve vijekove od Kosovskog boja do današnjeg dana.

-Prisjećamo se Svetog Cara Lazara i kosovskih mučenika ali i svih onih koji su živote dali za  slobodu i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. Naša dužnost i obaveza je da se posvetimo idealima za koje su se oni žrtvovali i da učinimo sve da srpski narod i u budućnosti živi u slobodi-rekao je Perić.

Pomenu je prisustvovao, zajedno sa mještanima i odbornik u Skupštini opštine Ugljevik Dragan Jović koji je rodom iz Gornje Trnove.