​Mladi Ugljevika održali okrugli sto “Jeste li ikada povezali neplodnost sa aerozagađenjem?” :: Semberija INFO ::

 

​Mladi Ugljevika održali okrugli sto “Jeste li ikada povezali neplodnost sa aerozagađenjem?”


„Mi moramo brinuti za budućnost svoje djece “ današnja je poruka mladih iz Ugljevika koji su na okruglom stolu pod nazivom „Jeste li ikada povezali neplodnost sa aerozagađenjem?“ razgovarali na temu zagađanja vazuha u Ugljeviku, ali i u Bosni i Hercegovini.

Okrugli sto organizovali su mladi ekološki aktivisti, srednjoškolci Ugljevika, u sklopu projekta „Mladi za čist zrak“, kojeg realizuje Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu sa UNICEF-om. 
 
O štetnim poljedicama zagađenja vazduha na zdravlje ljudi i životnu okolinu govorili su stručnjaci, ekološki aktivisti ali i sami zainteresovani građani, posebno mladi Ugljevika.



Prim.dr. Branislava Jovanović, specijalista ginekologije i akušerstva istakla je da je više međunarodnih studija povezalo zagađenje vazduha sa neplodnošću, komplikacijama pri rođenju, povećanim urođenim oštećenjima u potomstvu i mrtvorođenčadi. Stopa plodnosti statistički se smanjuje sa povećanjem nivoa zagađenja vazduha.

Učesnica projekta „Mladi za čist zrak“ Vladana Jovanović,  na okruglom stolu, poručila je građanima da  svu odgovornost ne možemo prebaciti samo na nadležne institucije. Veliku odgovornost preuzimamo i mi – građani Ugljevika. Mladi ekološki aktivisti Ugljevika žele probuditi svijest građana na koji način mogu doprinjeti smanjenju zagađenog vazuha u Ugljeviku. Promjena definitivno kreće od nas samih. Stoga, moramo djelovati aktivno kada je riječ o zagađenom vazduhu.

Cilj okruglog stola bio je da se pruži mogućnost mladima iz Ugljevika da iskažu svoje stavove i da se otvori prostor za konstruktivnu diskusiju sa svim relevantnim akterima.

Učesnica projekta „Mladi za čist zrak“, Nikolina Maksimović, kao krajnju poruku ističe:
„Želimo da se za Ugljevik čuje zbog svih mogućih dobrih potencijala koje nudi. Mi moramo brinuti za budućnost svoje djece. Stoga, pomozimo budućim majkama da zaštite sebe. Tako štitimo i svoju budućnost.“

Okruglim stolom „Jeste li ikada povezali neplodnost sa aerozagađenjem“ mladi ekološki aktivisti, srednjoškolci Ugljevika, pokazali su da žele da mladi budu nosioci društvenih promjena i da će pokretati inicijative za klimatske promjene u svojoj zajednici.

Inače, projekat „Mladi za čist zrak“, kojeg realizuje Centar za ekologiju i energiju Tuzla u partnarstvu sa UNICEF-om, okupio je mlade ekološke aktiviste iz 5 bosanskohercegovačkih gradova: Tuzle, Ugljevika, Sarajeva, Zenice i Brčkog.