BRČKO: Obilježena godišnjica zločina u Boderištu :: Semberija INFO ::

 

BRČKO: Obilježena godišnjica zločina u Boderištu


Polaganjem vijenaca na spomeniku i parastosom za poginule borce i civilne žrtve rata u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na mjesnom groblju u Grbavici kod Brčkog, obilježen je 8. mart, godišnjica zločina u Boderištu.
 
Cvijeće je položeno za 43 pripadnika Vojske Republike Srpske iz tog kraja, među kojima je i 13 boraca koje su na današnji dan, 1993. godine u Boderištu, zarobili i masakrirali pripadnici takozvane Armije BiH. U pitanju je jedan od specifičnih ratnih zločina  gdje su pomenuti srpski borci bili iskasapljeni do te mjere, da ih porodice nisu mogle odmah identifikovati i prepoznati, a za koji još niko nije osuđen.


 
Parastosu i polaganju vijenaca prisustvovali su članovi porodica nastradalih, mještani sela, predstavnici javnog i političkog života Brčko distrikta, među kojima je bila i delegacija DNS-a Odbora distrikta Brčko, u sastavu: Zagorka Burkanović, predsjednik DNS ODB, Dobrica Kucalović, član Glavnog odbora DNS, Tatjana Pudić, potpredsjednik i zamjenik predsjednika DNS ODB, Đorđe Samardžić, potpredsjednik DNS ODB, Slobodan Pudić, član mjesnog odbora Grbavica i Dalibor Petrović, predsjednik Organizacije mladih.
 
Ovom prilikom, predsjednik DNS-a Odbora distrikta Brčko, Zagorka Burkanović, rekla je: „Danas na ovom mjestu prisjećamo se Njegoševih riječi koje zaista odjekuju: "Čujem lelek đe gore prolama". Molimo Gospoda da podari mir stradalima. Moramo ga zamoliti na ovome mjestu, simbolu jauka i tuge, da nam podari pameti da se zlo više nikada ne ponovi. Jedini plač da bude dječiji. Slava poginulim borcima i vječno hvala."
 
"Sve naše misli danas su u molitvi, za mir duša postradalih. Slava poginulim borcima i vječno hvala. Njihova žrtva obavezuje nas da čuvamo Republiku Srpsku, ali jednako tome da učinimo sve što je potrebno, da svi ljudi u Bosni i Hercegovini žive u miru i da se svi zajedno radujemo životu.", istakao je Dobrica Kucalović, član Glavnog odbora DNS-a.
 
DNS