Održan sastanak sa Parlamentarnom grupom „Zeleni klub“ :: Semberija INFO ::

 

Održan sastanak sa Parlamentarnom grupom „Zeleni klub“


U Gradskoj vijećnici danas je održan sastanak između gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Eseda Kadrića, zamjenika gradonačelnika dr Ante Domića sa predstavnicima Zelenog kluba poslanika Parlamenta BiH, kao i poslanicom u Skupštini Distrikta i članicom Zelenog kluba Milijanom Simić.
 
U ime Zelenog kluba sastanku su prisustvovali Branislav Borenović, Želimir Nešković, Jasmin Emrić i Esad Mavrić.
 
Tokom radnog sastanka prisutni su razgovarali kako o dosadašnjim tako i o budućim aktivnostima koje će Distrikt preduzeti u svrhu uvođenja novih trendova i promjena iz tzv. „Zelene agende“, što, između ostalog, podrazumijeva korišćenje obnovljivih izvora energije te prilagođavanje klimatskim promjenama.
 
Ujedno, prisutni su razgovarali o neophodnim pripremama za organizovanje konferencije na tematiku obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena i zaštite životne sredine koja će se u narednom periodu održati upravo u Brčkom.

Predstavnici Zelenog kluba pohvalili su dosadašnje procese koje su vlasti u Brčkom pokrenule kazavši da Brčko ima velike predispozicije da, kao prva zajednica u BiH, stekne status „Zelenog grada“.
 
Podsjećamo, Brčko distrikt BiH se potpisivanjem Akcionog plana „Zeleni gradovi“ pridružio mreži gradova koji nastoje da zaštite životnu sredinu i poboljšaju kvalitet života svojih građana.
 
„Zeleni klub“ osnovan je s ciljem jačanja javnog dijaloga u oblasti energetike, pitanjima iz oblasti obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.