Obilježene 32 godine od osnivanja Četvrtog odreda Specijalne brigade policije - Odata počast poginulim pripadnicima Odreda :: Semberija INFO ::

 

Obilježene 32 godine od osnivanja Četvrtog odreda Specijalne brigade policije - Odata počast poginulim pripadnicima Odreda


Povodom obilježavanja trideset i druge godišnjice osnivanja Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Bijeljina danas je ispred Spomen - obilježja u Policijskoj upravi Bijeljina organizovan pomen za osamnaest poginulih boraca ovog odreda. Nakon parastosa, minutom ćutanja i polaganjem vijenaca odata je počast poginulim borcima ovog odreda.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da je to prilika da se sjetimo onih koji su nam podarili slobodu, a ta sloboda se zove Republika Srpska.

 „Četvrti odred Specijalne brigade policije formiran je prvog oktobra 1992. godine. Danas smo tu da se poklonimo poginulima i odamo vječno priznanje i zahvalnost onima koji su branili srpski narod u Odbrambeno - otadžbinskom ratu, u ratu koji je bio građanski, vjerski i etnički. Vječna zahvalnost njima, jer su utkali ono što je najvrednije jednom ljudskom biću, a to je ljudski život. Oni nam pokazuju da je život u kojem ne možete dostojanstveno živjeti i nije najvredniji, da je vrednija država i sloboda. Upravo oni su utkali svoje živote u ono što je možda i vrednije od života koji nije slobodan, a to je država, to je Republika Srpska u kojoj danas srpski narod i svi oni koji žive u Republici Srpskoj mogu da žive slobodno. U isto vrijeme smo ponosni što smo mi ti koji nastavljamo njihovim putem. Naša zahvalnost je vječna“, naglasio je ministar Karan i upozorio da moramo stalno danas i svakog drugog dana da budemo sa njihovim porodicama. „Mogu s ponosom da kažem da Ministarstvo unutrašnjih poslova u posljednjih trideset godina u svojim redovima ima četiri stotine pripadnika porodica poginulih radnika Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i Vojske Republike Srpske. Imamo dvije stotine pripadnika RVI i invalida rada i ogroman broj, gotovo isto toliko i više, pripadnika policijskih porodica. Neka sam i pristrasan, ali, smatram da je to dobro. Oni će uvijek imati prioritet i naša su vrata otvorena i prilikom zapošljavanja i prilikom bilo kakve pomoći za sve one koji su bili pripadnici unutrašnjih poslova. Danas to radimo i kroz Policijsku akademiju, kroz Srednju školu MUP - a. Ovo je prilika da se prisjetimo svih 782 pripadnika MUP - a koji su dali živote u Odbrambeno - otadžbinskom ratu. Kroz Brigadu specijalne policije u Odbrambeno - otadžbinskom ratu prošlo je 1.500 naših policajaca, a 144 njih su dali život za Republiku Srpsku. Samo iz ovog, Četvrtog bijeljinskog odreda, njih osamnaest je dalo svoje živote i više od 300 njih je ranjeno, neki i više puta. MUP RS, zajedno sa našom Vojskom, koja je dala više od 23.000 života , sa našim narodom i sa našim mudrim političkim rukovodstvom, koje je tada prepoznalo, a MUP je jedna od prvih institucija koja je nastala na raspadu BiH, da je to jedini okvir i pokazalo se  tada, a pokazuje se i danas, naše slobode i egzistencijalnog opstanka srpskog naroda“, istakao je ministar Karan, naglasivši da ni danas nije lako biti pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova.
„Nakon rata, u očuvanju ustavno - pravnog poretka Republike Srpske, očuvanja bezbjednosti građana, naša 32 policajca su, obavljajući službene poslove, dali svoj život za Republiku Srpsku. Danas nastavljamo tamo gdje su oni stali i naša je obaveza, naša snaga, naše pravo i dužnost da nastavimo tamo gdje su oni stali. Ne smijemo ih razočarati. Ista je obaveza i danas, da sačuvamo Republiku Srpsku, da svaki građanin živi mirno i dostojanstveno u slobodnoj Republici Srpskoj“, poručio je ministar Karan.

Ratomir Draganić, komandant Četvrtog odreda Specijalne brigade policije u ratu i predsjednik Udruženja veterana ovog odreda, podsjetio je da je prvog oktobra 1992. godine, na osnovu naredbe predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, formiran Četvrti odred, kao najelitnija jedinica Specijalne brigade policije koja je brojala deset odreda.

„Sjedište i baza Odreda je bilo ovdje u Janji. Ne postoji ratište na kojem pripadnici, heroji Četvrtog odreda Specijalne brigade policije, nisu učestvovali, od trebinjskog, hercegovačkog, sarajevskog, podrinjskog, posavskog, krajiškog ratišta. Veliki doprinos smo dali prilikom stvaranja Republike Srpske. Na našem ratnom putu osamnaest naših pripadnika je dalo svoj život. Kada je u pitanju status pripadnika Odreda, jedan broj njih je ostao u MUP-u Republike Srpske,  neki su pred penzijom, a jedan broj njih je svoju egzistenciju pronašao u privatnomm sektoru. Udruženje veterana ima zadatak da pomogne svim našim saborcima, pa i njihovoj djeci oko zapošljavanja i pružanja drugih vidova pomoći“, istakao je Draganić.

Mile Pejčić, jedan od komandanata ovog odreda, izjavio je da je ovo prilika da se podsjetimo na poginule borce, pripadnike ovog odreda, na stvaraoce Republike Srpske.

„Naša je dužnost da položimo vijence, da se prisjetimo i odamo dužnu počast stradalima u ratu, stvaraocima Republike Srpske, da se vidimo sa našim saborcima i da njegujemo našu tradiciju, da uvijek budemo tu jedni za druge, da pomognemo u ovim poratnim vremenima kako bi radili na stvaranju boljih uslova za život. Nismo ratovali zato što smo jedni druge mrzili, već smo ratovali protiv bezumlja i štitili smo svoj narod“, istakao je Pejčić. 
 
(Semberija info)