BORAČKA ORGANIZACIJA GRADA BIJELJINA: OBILJEŽEN DAN VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

BORAČKA ORGANIZACIJA GRADA BIJELJINA: OBILJEŽEN DAN VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE


Odavanjem počasti poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Bijeljini je obilježen Dan Vojske Republike Srpske, Dan semberskih ratnih jedinica i Dan Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka. Prethodno je kolona vojnika sa zastavama 18 semberskih ratnih jedinica prodefilovala gradskim ulicama od kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” do spomenika poginulim borcima, gdje su položeni vijenci i cvijeće, a potom su posjetili Spomen-sobu. Pukovnik Miroslav Baljak, komandant Kasarne “Vojvoda Sepa Stepanović”, istakao je da je 12. maj jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda u Republici Srpskoj.



-Na taj dan je donesena odluka da se formira Vojska Republike Srpske. Svi znamo da je Republika Srpska stvorena i nastala u miru i da je Vojska Republike Srpske uspješno odbranila tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata. Ovo je prilika da odamo počast svim poginulim i stradalim, njih 23. 801, čiji su životi utkani u temelje Republike Srpske. Ne trebamo i ne smijemo zaboraviti  ni herojski put VRS i svih njenih 210. 000 boraca”, rekao je pukovnik Baljak. General VRS u penziji Pero Mlađenović, čestitao je 32 godine postojanja VRS.



-Proljeće 1992. godine bilo je teško za srpski narod  na ovim prostorima. Rsspala se bivša zajednička država, sve republike su proglasile otcjepljenje, a međunarodna zajednica je to veoma rado prihvatila. Morali smo se samoorganizovati za opstanak srpskog naroda, a civilna vlast je donijela pravilnu odluku, da se formira Vojska Republike Srpske, što je i učinjeno”, rekao je general Mlađenović i podsjetio da su početku formirane čete i manje jedinice, a kasnije i brigade.



-VRS je imala 62 brigade sa svim jedinicama podrške, ugrađene u šest korpusa. Borci VRS su divljenja i poštovanja vrijedni, jer su prihvatili sve strahote rata,  stvorili i odbranili Republiku Srpsku, na čemu im je srpski narod neizmjerno zahvalan”, rekao je general Mlađenović. Predsjednik bijeljinske Boračke organizacije Miodrag Stevanović  naglasio da je VRS odbranila Republiku Srpsku i zaštitila srpski narod na ovim prostorima.



-Ponosni smo svoji na svome i ne zaboravljamo naše poginule drugove koji su život dali za Repubiku Srpsku”, rekao je Stevanović. Gradonačelnik Ljubiša Petrović je naglasio je da je značajno obilježiti 32 godine od Dana Vojske Republike Srpske i dočekati 18 zastava ratnih jedinica na teritoriji Semberije.
 


Semberija info