BIJELjINA: Obilježen Dan odbrane grada :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Obilježen Dan odbrane grada



Izvor: Semberija info / S. Nikolić

Polaganjem vijenaca i cvijeća kod centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Bijeljini, Gradska boračka organizacija obilježila je danas Dan odbrane grada.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić , podsjetio je ovom prilikom da je Bijeljina dala 1.000 žrtava za slobodu, za Republiku Srpsku, što nikada ne smije biti zaboravljeno.



- U toku proteklog rata na području Bijeljine formirano 18 ratnih jedinica koje su bile u sastavu Istočno-bosanskog korpusa. Ministarstvo unutrašnjih poslova i ove jedinice, dali su ogroman doprinos za Republiku Srpsku. Bijeljina je dala 1.000 žrtava, najboljih svojih sinova za slobodu, za Srpsku, što nikada ne smijemo zaboraviti", rekao je Ostojić i naglasio da je 31. mart, Dan odbrane grada Bijeljina, jedan od važnijih događaja iz proteklog rata, za cijelu Republiku Srpsku.



- Te nesretne godine prošlog vijeke peti put u tom istom vijeku donijele su vihor rata na područje na kojem je vijekovima živio srpski narod, počela je razgradnja zajedničke države u kojoj smo zajedno živjeli gotovo 50 godina.Još 1991. godine srpski narod je, uvidjevši da će, vjerovatno početi secesija BiH od SRJ, nakon što je formirana Skupština srpskog naroda u novembru 1991. godine, već 9. januara donijeli deklaraciju o proglašenju Republike Srpske, a u februaru i Ustav", naveo je Ostojić.



On je podsjetio i na ubistvo srpskog svata 1. marta na Baščaršiji, te 26. mart u Sijekovcu kada su regularne jedinice Vojske Hrvatske prešle Savu.

- Zajedno sa muslimansko-hrvatskim paravojnim formacijama ubijeno je devet srpskih civila u Sijekovcu, tačnije napravljen je masakr, zapaljena srpska crkva i veliki broj srpskih kuća i već tada je počeo egzodus srpskog naroda sa regije Posavine. Poučeni tim iskustvom, kao i onim šta se Srbima na ovom prostoru događalo u Drugom i u Prvom svjetskom ratu, neminovno je bilo da se regija Bijeljine, Semberije i Majevice zadrži u okviru Republike Srpske.To je bilo ispravan potez koji je presudno uticao na tok Odbrambeno-otadžbinskog rata. Grad Bijeljina bio je strateško mjesto, spoj sa Srbijom bez koje srpski narod, jednostavno, nije mogao da opstane. Bijeljina je predstavljala žilu-kucavicu, omogućila je cjelovitost Republike Srpske, odnosno povezanost njenog istočnog i zapadnog dijela. Ujedno, to je bio i spoj sa Srbijom", rekao je Ostojić  i dodao da je kulturu sjećanja potrebno prenositi  i na mlađe generacije kako bismo sačuvali Republiku Srpsku, slobodu, mir, te da nam se  tako nešto nikad više ne ponovi.