IZLOŽBA „NITI KOJE POVEZUJU“ :: Semberija INFO ::

 

IZLOŽBA „NITI KOJE POVEZUJU“


Nakon desetina aktivnosti koje je Udruženje „Impuls” iz Bijeljine realizovao od svoje zvanične registracije 2005. godine, pred nama je još jedan projekat koji se oslanja na tradicionalne vještine domaće radinosti, ovaj put vez i pletenje, pod nazivom „Niti koje povezuju”.

Doprinos realizaciji aktivnosti ovog projekta dale su i članice Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“ iz Bijeljine, kao i partnerstvo sa Muzejom Semberije, a sve u cilju da se kulturno nasleđe kraja u kome živimo pretoči u svojevrsno 'živo nasleđe' kroz obnavljanje ili očuvanje znanja u izradi specifičnih tekstilija i njihovog ukrašavanja.

Projekat je finansiran sredstvima Grada Bijeljine namjenjenim lokalnim udruženjima građana za 2023. i izvođen je od juna do decembra 2023. godine.



„Niti koje povezuju” prvenstveno su spojile članice grupe u zajedničkom cilju da nauče nešto novo – vještine veza i pletenja, ili da unaprijede svoje već postojeće znanje u ovoj oblasti.

„Niti koje povezuju” omogućile su istovremeno da se putem edukativnih i prezentacijskih programa i praktičnog rada uspostavi veza s našom baštinom, i svakoj od učesnica pružile mogućnost da svoj rad primjeni shodno kreativnosti, želji ili potrebi na nekoj savremenoj tekstiliji – odjevnoj, ukrasnoj ili nekoj drugoj iz opusa tekstilnog mobilijara.

Rezultate projekta „Niti koje povezuju” prezentujemo javnosti u formi istoimene izložbe zajedno s autentičnim materijalom etnološke zbirke Muzeja Semberije, i u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. decembra i Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra.

Otvaranje izložbe je u Muzeju Semberije u petak 1. decembra 2023. u 19.00 sati i publici će biti dostupna do 12. decembra 2023.