Bijeljina bilježi značajan porast broja dolazaka turista :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina bilježi značajan porast broja dolazaka turista



U prvih osam mjeseci ove godine značajno je povećan broj dolazaka i noćenja na području Bijeljine. Ove godine, zaključno sa avgustom, u Bijeljinu je došao 31. 534 turista što je u odnosu na isti period prošle godine više za 7.575 turista (2022. bilo je 23.959). I u broju noćenja postignut je vidan napredak. Broj noćenja je 59. 920, što je za 16.443 više u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine. (2022. godine zabilježeno je 43.477 noćenja)

Interesantno da je sve veći broj stranih turista, skoro duplo više od  domaćih, a prednjače turisti iz regiona, Srbija, Slovenija i Hrvatska te gosti iz Austrije, Njemačke i Švajcarske. Povećan je i broj smještajnih kapaciteta na području grada, trenutno je broj kreveta premašio 1.000, no sve je više potrebe za novim smještajnim jedinicama. 



Ovo je statistika prema plaćenoj boravišnoj taksi a još uvijek postoji određeni broj onih koji rade ilegalno i ne prijavljuju goste. Inspekcije su do sada otkrile znatan broj njih, adekvatno ih sankcionisala,  te je sve veći broj legalizovanog smještaja u Bijeljini. 

Ovoj statistici treba dodati i veliki broj turista koji dolaze u jednodnevne posjete tako da Bijeljina postaje regionalni turistički centar.

Prema najnovijim podacima Bijeljina se nalazi u "Top 5" sredina u Republici Srpskoj gdje turisti rado dolaze.


Turistička organizacija Bijeljina