Dani polja kukuruza i soje u Velinom Selu: Ovogodišnji prinos kukuruza procijenjen na šest tona po hektaru :: Semberija INFO ::

 

Dani polja kukuruza i soje u Velinom Selu: Ovogodišnji prinos kukuruza procijenjen na šest tona po hektaru



Na parcelama Ilije Lazića  i Sime Laketića u Velinom Selu kod Bijeljine održana je tradicionalna manifestacija “Dani polja kukuruza i soje” u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.



Na imanju Ilije Lazića prikazan je ogled sa 54 hibrida kukuruza iz jedanaest selekcijskih kuća, dok je ogled soje sadržavao osam sorti iz četiri selekcijske kuće.

Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske, kaže da je ova godina nešto bolja u odnosu na prošlu godinu, kada je u pitanju stanje kukuruza u Republici Srpskoj koji je zasijan na oko 130.000 hektara.
“U prošloj godini vladala je velika suša, ali su i ove godine gradonosni oblaci znatno oštetili usjeve kukuruza u Lijevče polju. Nadamo se boljem prinosu kukuruza u ovoj, nego što je to bio slučaj u prošloj godini i naša procjena je da će prinos iznositi oko šest tona po hektaru. Biće parcela sa četiri tone po hektaru, ali i onih sa devet i više tona po hektaru. Vjerujem, ipak, da će prinos kukuruza biti bolji nego u prošloj godini”, izjavio je  Bursać, naglasivši da u vremenima izraženih ekstremnih temperatura svaka proizvodnja hrane pod otvorenim nebom, bez protivgradne zaštite, navodnjavanja i osiguranja usjeva, postaje nezamisliva.



 “Već pripremamo modele i način kako da pomognemo našim poljoprivrednicima za nabavku sistema za navodnjavanje. Već smo do sada pomagali sa 50 odsto na iznos premije osiguranja usjeva, a planiramo u narednoj godini da to povećamo i do sedamdeset odsto. Nakon velikih šteta od poplava u Sloveniji, slovenačka vlada je nadoknadila štetu samo onima koji su osigurali svoju proizvodnju. Evropska unija ide u tom pravcu, tako da i mi moramo stvarati takav ambijent. Ovo je bila izuzetno teška godina za proizvođače žitarica, voća i povrća. Nestašica i poremećaja na tržištu neće biti, jer ćemo zajedno pronalaziti najbolja rješenja”, istakao je Bursać.

Ilija Lazić iz Velinog Sela kaže da je ogled kukuruza zasijan na njegovom imanju na površini od 3,5 hektara.
“Kukuruz je sijan trećeg maja, a trebalo je da bude zasijan oko desetog aprila. Kiše su usporile i prolongirale sjetvu. Nakon toga je uslijedila suša, ali, zadovoljan sam postignutim prinosima. Primijenjene su kompletne agrotehničke mjere, što se odrazilo i na prinos. Bilo je i težih godina od ove, što se tiče proizvodnje žitarica. Jedino su nam sporne cijene pšenice i kukuruza”, što će uticati na krajnji rezultat”, kaže Lazić.

Mladen Simojlović iz Dvorova kaže da je zadovoljan stanjem kukuruza na svojim njivama i da očekuje solidan prinos.
“Bilo je dovoljno kiše za kukuruz. Moje njive su pored Drine i situacija je puno bolja nego u prošloj godini. Sijao sam kukuruz na deset hektara, a dva hektara su već isječena u silažu. Očekujem prinos od osam do deset tona po hektaru na njivama pored Drine”, kaže Simojlović.

Mićo Petrović, poljoprivrednik iz Broca, kaže da će na njegovom imanju prinos biti umanjen za oko četrdeset odsto u odnosu na očekivanja.
“Problem je u prirodi i klimatskim promjenama. Mi smo ispoštovali sve neophodne agrotehničke mjere.Tek na vagi, kad obavim žetvu, znaću kakvo je stvarno stanje. Kukuruz je bolje prošao nego pšenica, kada je prinos u pitanju”, kaže Petrović.


Semberija info - Lj. Ljubojević