​BOLNICA SVETI VRAČEVI-Konferencija povodom naučnog skupa „Budućnost vs. sadašnjost: Digitalizacija – vještačka inteligencija“ :: Semberija INFO ::

 

​BOLNICA SVETI VRAČEVI-Konferencija povodom naučnog skupa „Budućnost vs. sadašnjost: Digitalizacija – vještačka inteligencija“



Zajedeno sa Fondacijom za kulturu kvaliteta i izvrsnost iz Beograda/ FQCE/ i Braincon technologies iz Beča, JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina će 31. 08. i 01.09. 2023. godine biti domaćin i suorganizator, velike međunarodne konferencije pod nazivom „Budućnost vs. sadašnjost u medicini: Digitalizacija – vještačka inteligencija“, u toku koje će biti ozvaničen i početak rada Centra za vještačku inteligenciju u Bolnici“, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za medije u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Konferencija je akreditovana od strane Ministarstva zdravlja i socijane zaštite u Vladi Republike Srpske, koji su ujedno i pokrovitelji naučnog skupa.



„Cilj naučne konferencije je da razmijenimo znanja i iskustva u oblasti digitalizacije i vještačke inteligencije kako bi našim pacijentima pružili što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Naš cilj je da vještačku inteligenciju dočekamo spremno i da je kontrolišemo, a ne da ona kontroliše nas. Naša misija je da idemo u korak sa vremenom i promjenama, a ne da čekamo da nam se promjene dese. Ugostićemo najveće stručnjake iz oblasti digitalizacije i vještačke inteligencije u zdravstvu i na kraju konferencije donijeti zaključke i preporuke kako treba raditi dalje u ovim oblastima. Najvažnije je da ćemo 1.septembra pokrenuti rad Centra za vještačku inteligenciju“, rekao je direktor bijeljinske bolnice prof. dr Zlatko Maksimović i predsjednik Organizacionog odbora.

Ugledni kardiohirurg prof. dr Miodrag Todorović, istaknuti stručnjak u oblasti menadžmenta u zdravstvu, osnivač Medicinskog fakulteta i raniji direktor Ministarstva zdravlja na Sejšelima, osnivač i direktor Klinike „Panafricare”, Sejšeli, koji više od trideset godina živi i radi u inostranstvu, rekao je da vještačka inteligencija nije mnogo odmakla u svijetu, te da je sada pravi momenat da se pridružimo i prihvatimo prednosti koje ona donosi.

“U svijetu su do sada usvojena 52 projekta vještačke inteligencije u zdravstvu od strane Američke agencije za hranu i lijekove /FDA/, koje se zvanično mogu koristiti u zdravstvenim sistemima. To pokazuje da je vještačka inteligencija u medicini još uvijek u povoju. Zbog toga je organizacija međunarodnog skupa na temu digitalizacije i vještačke inteligencije u Bijeljini revolucionarani pokret u domenu zdravstvenih sistema, ne samo u ovoj sredini, nego i izvan granica”, rekao je prof. dr Todorvić i izrazio zadovoljstvo što je pozvan da učestvuje u jednom tako značajnom skupu.

Prof.dr Todorović je rekao da je veoma prijatno iznenađen uslovima u bijeljinskoj bolnici u šta se uvjerio tokom obilaska zgrade koja, kako je rekao, arhitektonski može da konkuriše za internacionalne akreditacione nivoe.

“Digitalizacija zdravstvenog sistema ili institucije je nešto što mora da prethodi vještačkoj inteligenciji. Mora da postoje tehnički, naučni, ljudski i svi drugi preduslovi za primjenu vještačke inteligencije. Takođe, neophodna je podrška državnih institucija koje finansiraju zdravstveni sistem, odnosno, da postoji s njihove strane pozitivan stav i motivisanost za ove pionirske poduhvate koje pravi bijeljinska bolnica, na čelu sa prof.dr Zlatkom Maksimovićem“, naglasio je prof. Todorović.

Na konferenciji za medije obratio se i Ričard Ljuhar, predstvanik kompanije Braincon technologies iz Beča, koja je jedan od organizatora Konferencije.

„Naš tim se sastoji od 25 eksperata i osnovna primarna djelatnost nam je izrada softvera za medicinske uređaje, odnosno za zdravstvene centre. Od 2017. godine proizveli smo pet softvera za vještačku inteligenciju. Naš softver analizira prvenstveno RTG snimke, kao što su npr. snimci kukova ili kičmenog stuba, te šalje detalje koji pomažu ljekaru u daljoj dijagnostici. Kroz softver za vještačku inteligenciju i analizu tih slika, pomažemo ljekarima tako što skraćujemo vrijeme uspostavljanja dijagnoze a ujedno dajemo i “drugo mišljenje”. Naš softver je dozvoljen u SAD i Evropi a svoju namjenu našao je u oko 100 gradova. Veliko nam je zadovoljstvo što će bijeljinska bolnica biti prva u sjeveroistočnoj Evropi koja će primjenjivati vještačku inteligenciju. Instalacijom ovog softvera i njegovom primjenom, želimo da bijeljinska bolnica postane referentna ustanova ne samo u Bosni i Hercegovini već i šire, u Srbiji, Hrvatskoj i regionu“, rekao je doktor mašinskih nauka Ričard Ljuhar, koji je jedan od osnivača ImageBiopsy Lab, softverske kompanije.

Pres konferenciji su prisustvovali načelnici odjeljenja za hirurgiju i interne bolesti dr Milan Todorović, dr Aleksandar Janjičić, šef Službe za radiološku dijagnostiku dr Mihajlo Stojsavljević, dr sci. med. Jelena Marić, specijalista radiologije, te dr Slaviša Dabić, hirurg i Milica Dikić, glavna sestra, članovi Organizacionog odbora i Zorica Mirković iz agencije Happy Travel koja pruža tehničke usluge u organizaciji naučne konferencije.