Od sutra u Bijeljini 28 dezinfekcionih barijera :: Semberija INFO ::

 

Od sutra u Bijeljini 28 dezinfekcionih barijera


FOTO: InfoBijeljina
Na području Bijeljine, Lopara i Ugljevika, potvrđeno je 78 žarišta afričke kuge svinja. Do sada je izvršena eutanazija više od 3.300 životinja. Nakon uvođenja vanrednog stanja na području grada Bijeljina od sutra će biti postavljeno 28 dezinfekcionih barijera. Suzbijanje afričke kuge svinja u Bijeljini će pored Civilne zaštite, pojačati šest inspektora, a odobrena su i dva specijalizovana vozila za odvoz uginulih životinja.

Ohrabruje bolja saradnja republičkih institucija i lokalne vlasti u Bijeljini na suzbijanju afričke kuge svinja i sanaciji žarišta na terenu gdje se bolest pojavila, ocijenili su učesnici sastanka, kome su pored resornog ministra prisustvovali čelnici MUP-a Srpske, Republičke uprave civilne zaštite, udruženja poljoprivrednika.
 
- Na terenu će se pojačati i vozila i ljudstvo i sve ostalo vidim da je jedan konstruktivan razgovor da pokušamo koliko bilo da ublažimo ovu situaciju afričke kuge, bez obzira što je ona i do sad u fazi napredovanja  - kaže Savo Bakajlić predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.
 
Krizni centar Republike Srpske naložio je postavljanje dezobarijera, obezbijedio dodatnu opremu i ljudstvo.
 
- Problem koji smo imali sa utvrđivanjem afričke kuge svinja i odvoženjem tih životinja smo riješili na način dodatnih šest inspektora. Od strane inspektorata koje smo odobrili na raspolaganje, do večerašnjih kasnih časova očekujemo jedno specijalizovano vozilo, do petka još jedno - istakao je Savo Minić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
 
Vlada Republike Srpske preuzeće na sebe kompletnu nadoknadu štete farmerima iz Fonda solidarnosti.
 
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac predložio je Savjetu ministara da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion maraka za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.
 
Pored tri lokalne zajednice u kojima je proglašena vanredna situacija, kako bi se mogle sprovoditi mjere borbe protiv zaraze koje su ranije izostajale, afrička kuga svinja potvrđena je i u Šamcu i u Donjem Žabaru.
 
Sutra se u BiH očekuje dolazak međunarodnih eksperata, koji će prenijeti znanja i iskustva o borbi sa afričkom kugom svinja.

(RTRS)