Obilježen Dan Ilijaške brigade :: Semberija INFO ::

 

Obilježen Dan Ilijaške brigade


U Bijeljini je danas, u porti manastira svete Petke obilježen Dan Ilijaške brigade. Naime , prije 31. godine formirana je Ilijaška brigada koja je tokom ratnih godina iznijela težak teret stvaranja i očuvanja Republike Srpske.

-Uz pomoć prijatelja iz Udruženja građana „Prijatelji Ilijaša“ i ove godine smo se, kao i svih prethodnih, okupili ovdje da se prisjetimo dana osnivanja brigade, njenog ratnog puta ali i da se njenih poginulih boraca sjetimo i od Boga zatražimo spas za njihove duše“, rekao je Milenko Zupur u ime UG „Prijatelji Ilijaša“.
Spomen obilježje u porti manastira svete Petke sadrži 1264 imena, boraca i civilnih žrtava rata nastradalih na području Ilijaša, Vogošće i Rajlovca. Za njihove duša danas su zapaljene svijeće i služen parastos.

Prema riječima Božidara Savića, ratnog komandanta Ilijaške brigade, borci pod njegovom komandom su imali izuzetno zahtjevnu ratnu zadaću na potezu između Srednje Bosne i Sarajeva gdje su bili izloženi stalnim napadima. Najžešća akcija se desila 1995. godine kada je nasuprot 3500 boraca Ilijaške brigade bilo oko 23000 protivničkih vojnika.



-Ni tada nam nisu mogli ništa i od tada se ova brigada nazivala i Veliki bedem. Taj , na početku rata kamen a na njegovom kraju bedem, ugradili smo u Republiku Srpsku da bismo danas svi bolje živjeli“, izjavio je Savić.
-Okupili smo se ovdje da odamo počast poginulim borcima Ilijaške brigade i da se pomolimo za spasenje njihovih duša. Ovdje smo i da se prisjetimo koliko visoku cijenu smo platili da bismo danas imali slobodnu Republiku Srpsku“, rekao je gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović dodavši da su brojna pitanja u vezi statusa demobilisanih boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i dalje neriješena.

Semberija info