Milovanović: Stanje u poplavljenom području se smiruje, počinje gradnja Drinskog nasipa :: Semberija INFO ::

 

Milovanović: Stanje u poplavljenom području se smiruje, počinje gradnja Drinskog nasipa


Kao rezultat padavina u prethodnom periodu, posebno u području rijeka Une i Sane doći će do blagog porasta rijeke Save, ali to neće izazvati nikakve probleme. Ni rijeka Drina neće povećavati vodostaj i građani mogu biti mirni, rekao je rekao je danas direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović. 
 
Najveća količina padavina je bila u noći između srijede i četvrtka i najveće problemi su bili u slivovima Une i Sane na području Kostajnice i Novog Grada, dok je stanje u slivu rijeke Miloševice na području Doboja bilo zadovoljavajuće, prvenstveno zahvaljujući radovima koje su prošle godine preduzeli JU Vode Srpske i lokalna uprava, naglasio je Milovanović.
 
Prema njegovim riječima tokom vikenda se očekuju manje količine padavina, koje ne bi trebale izazvati bilo kakve probleme u slivovima rijeka u Srpskoj.
 
Milovanović je najavio i da će tokom ove godine Vode Srpske uložiti oko 50 miliona KM u radove na regulaciji vodotokova, uređenje kanalske mreže, gradnju nasipa i rekonstrukciju crpnih stanica. Jedan od najvažnijih projekata je i početak gradnje Drinskog nasipa u Semberiji.
 
„U narednih 7 do 10 dana, očekujemo saglasnost Evropske investicione banke, nakon čega ćemo potpisati ugovor za prvu fazu izgradnje Drinskog nasipa ukupne vrijednosti 1.980.000 KM, kao i ugovor za regulaciju rijeka Studen i Jadar u opštini Milići vrijednosti 1.940.000 KM. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske će istovremeno uložiti sredstva u rekonstrukciju glavnog obodnog kanala u Semberiji koji je stvarao probleme 2014. godine “ najavio je Milovanović.
 
Prema njegovim riječima, uskoro treba očekivati i nastavak ulaganja u gradnju druge faze Drinskog nasipa ka Pavlović mostu. Najavio je i nastavak rekonstrukcije crpnih stanica: Begov put u Bijeljini, više crnih stanica u Novom gradu i Ivanjskom Polju u Brodu čume će sve crpne stanice u RS biti potpuno obnovljene.


 
Odgovarajući na pitanje zašto ranije nije završena gradnja Drinskog nasipa, Milovanović je pojasnio da je 2014. godine Vlada Srpske obezbijedila novac za gradnju kompletne trase ali su se građani pobunili zbog eksprorijacije zemljišta na predviđenoj trasi, kao i iznosa nadoknade za zemljište koje bi im trebalo biti oduzeto. Tadašnja gradska uprava nije mogla riješiti ta pitanje, zbog čega je Svjetska banka je, u skladu sa svojim pravilima, da ni jedan građanin ne može ostati nezadovoljan, povukla već obezbjeđena kreditna sredstva.
 
„Zato je Vlada RS promijenila finansijera i sada je to Evropska banka za obnovu i razvoj. Dinski nasip je, da nije bilo ovih problema, mogao biti završen prije 1 ili 2 godine. Ove godine počinjemo prvu fazu gradnje i, vjerovatno ćemo ići i  u drugu fazu“ pojasnio je Milovanović. 
 
Među 50 miliona KM koje će Vode Srpske ove godine uložiti u radove na vodotocima su i: ugovori za rehabilitaciju Vrbasa u urbanom dijelu Banja Luke u iznosu od 5,6 miliona KM bez PDV, rehabilitaciju Bosne u Modriči i zaštitu naselja Dobora od visokih voda vrijednosti 5,3 miliona, rijeke Liješanji Grab u Doboju vrijednosti 2,4 miliona, rijeke Hoča u Zvorniku vrijednosti 2,3 miliona, rijeke Miloševice u Prijedoru vrijednosti preko 3,2 miliona KM, ali i  svih crpnih stanica u Semberiji vrijednosti 6 miliona i 250 000 KM. 

Danas će, kako je rekao Milovanović, biti potpisan ugovor za rješavanje problema klizišta na rijeci Savi u Kozarskoj Dubici i Gradišci 
 
Od 2010, naročito 2014. Vlada Republike srpske je, iz različitih izvora, u sistem odbrana od poplava do danas uložila oko 250 miliona KM Tim novcem je urađena regulacija i uređenje vodotokova u 43 lokalne zajednice na 322 lokacije. 
 
U Bijeljinu je uloženo 57 miliona KM, Kozarsku Dubicu 20, Gradiškau19, Bratunac 13,5, Trebinje 10 , Zvornik 9, Šekoviće 7, Banja Luku 6, Šamac 5 , Prijedor preko 4,5 i Doboj preko 2 miliona KM.

(Semberija info)