DOM ZDRAVLjA: SUTRA POČINjE VAKCINACIJA PROTIV HPV VIRUSA :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA: SUTRA POČINjE VAKCINACIJA PROTIV HPV VIRUSA


Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), devetovalentnom vakcinom "Gardasil 9", za uzrast djevojčica i dječaka od 11 do navršenih 15 godina počinje sutra (6. april) u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja  i besplatna je. Ginekolog dr Bojan Stević istakao je da je infekcija HPV virusom je jedna od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem, te većina ljudi u svom životu dobije ovu infekciju. 

- HPV infekcija povezana je sa karcinomom vagine, vulve, penisa, anogenitalnog područja, glave, vrata i respiratornom papilomatozom, te je HPV vakcinacija posebno važna jer sprečava i nastanak kondiloma. Karcinom grlića materice spada u karcinome koji se u najvećoj mjeri mogu prevenirati”, rekao je dr Stević i apelovao da se obavi vakcina protiv humanog papiloma virusa.  
- Vakcina ne utiče na reproduktivnu sposobnost ne izaziva sterilitet i potpuno je bezbjedna”, rekao je dr Stević.

Epidemiolog dr Mladen Grujičić je pojasnio da se vakcina sprovodi u dvije doze, sa razmakom od pet do 13 mjeseci.
-Cilj nam je da zaštitimo našu djecu, našu omladinu od HPV infekcija koje mgu da dovedu do karcinoma.  Od sutra dajemo vakcinu u HES-u, a ova vakcina štiti od devet različitih tipova bolesti, kako malignih tako i nemalignih”, rekao je dr Grujičić. Načelnica Službe porodične medicine dr Bojana Paleksić Doknić pojasnila je da će se vakcinisanje obavljati svakim danom od 7 do 20 časova u vakcinalnom centru HES-a.

- Potrebno je da se javite svom porodičnom doktoru i da se dijete, odnosno, adolescent pregleda i dobije potvrdu da je zdravo za primanje vakcine. S obzirom da se radi o preporučenoj vakcini, potrebno je da roditelj potpiše zahtjev i da bude u pratnji djeteta”, rekla je dr Paleksić Doknić naglasivši da je vakcina bezbjedna. Informacija o procesu vakcinacije HPV vakcinom u Domu zdravlja možete dobiti od vašeg porodičnog ljekara ili u Higijensko epidemiološkoj službi na broj telefona 055-415-250.


Semberija info - O. Stjepanović