ČEDO TOŠKOVIĆ (1934-1992) - Napredni zemljoradnik i veliki sportski aktivista :: Semberija INFO ::

 

ČEDO TOŠKOVIĆ (1934-1992) - Napredni zemljoradnik i veliki sportski aktivista


Čedo Ilije Toškovića bio posebna ličnost u Dvorovima u smislu društveno - političkog i sportskog rada, kao i zemljoradnje.

Čedo je bio napredni zemljoradnik koji je pored toga bio i politički i sportski aktivista. Njegova riječ je uvijek imala težinu i posjedovao je autoritet i poštovanje svojih sugradjana. Učesnik je svih dešavanja u Mjesnoj zajednici Dvorovi i Fudbalskom klubu ,,Proleter“ Dvorovi.

Fudbal nije igrao aktivno, jer je bio ranjavan u desnu nogu i fudbalom se nije mogao baviti, ali mu to nije smetalo da bude aktivan u radu i organizaciji istorije FK ,,Proleter“ Dvorovi. Gotovo neprestalno je bio član uprave kluba, a ponekad i predsjednik. Sa uspjehom je rješavao probleme, autoritetom obezbjedjivao potrebna sredstva. Jedan od zaslužnih je za pravljenje fudbalskog igrališta na sadašnjem mjestu, rekonstrukciji  travnatog terena i neposredni učesnik organizovanja  kluba na nivo plasmana u 3. Ligu SFRJ, učesnik u organizaciji robno- novčanih tombola i dr.

Kada je došlo vrijeme da je bilo dosta omladine koja je igrala fudbal, a nije bilo mjesta za sve u postojećem klubu, sa svojim komšijama Djelovljanima, Tošković osniva FK ,,Napredak“ Dijelovi koji i danas postoji. Dobrovoljno se odriče dijela svog zemljišta u komesaciji i sa drugim akterima pravi fudbalsko igralište u Dijelovima koje se nalazi u sklopu Doma kulture u centru sela. Njegovi sinovi Dragan i Branislav su započeli da igraju fudbal u omladinskim selekcijama ,,Proletera’’, a potom u ,,Napredku’’ gdje su završili svoje karijere. Branislav je, nažalost, poginuo 1994. godine u Otadžbinskom ratu.

Za stvaranje istorije FK ,,Proleter“ Dvorovi Čedo Tošković je od 1979. godine nosilac „Srebrne plakete’’ FK ,,Proleter“ iz Dvorova.

I ovo je iz arhiva ovog kluba zabilježio Vladan Simeunović.