Boračka organizacija obilježila nekoliko bitnih događaja :: Semberija INFO ::

 

Boračka organizacija obilježila nekoliko bitnih događaja


Gradska boračka organizacija Bijeljina obilježila je danas krsnu slavu Sveta tri jerarha. Pored slave Boračke organizacije, obilježen je i 14. februar - Dan Boračke organizacije Republike Srpske, Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i Dan Prvog srpskog ustanka. 

Ceremonija obilježavanja započeta je na gradskom trgu Kralja Petra I Karađordevića gdje su brojne delegacije položile cvijeće na spomenik palim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.



- Boračka organizacija Republike Srpske uvijek na prvo mjesto stavlja Republiku Srpsku i njen je osnovni zaštitnik, kao i njenih institucija", poručio je Radan Ostojić, predsjednik ove organizacije ukazavši potom na potrebu da se u narednom periodu na sistematski način pristupi poboljšanju materijalnog statusa demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.



Odavanju počasti poginulim saborcima prisustvovao je i general Vojske Republike Srpske Momir Zec. On je sve do kraja 1994. godine bio u Istočno-bosanskom korpusu VRS da bi potom bio prekomandovan na krajiško ratište, gdje je dočekao Dejtonski sporazum i kraj rata.

- Ovdje sam sa ljudima bio skoro tri godine, bili su pod mojom komandom i imao sam obavezu da danas dođem na ovaj skup, na slavu Boračke organizacije. Svi borci su dali ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske, branili su ove i sve prostore Srpske i izdejstvovali slobodu u kojoj mi danas živimo. Onima, kojih danas nema među nama, moramo odavati počast, nositi ih u sjećanju", rekao je genaral Zec.

Gradska boračka organizacija Bijeljina čuva tradiciju Vojske Republike Srpske i predstavlja 15.300 kategorisanih boraca. 

- Mi smo tu da nastavimo da čuvamo tradiciju naše vojske, naše Republike Srpske i da nikad ne zaboravimo naše poginule borce", izjavio je Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina.


Semberija info