JZU BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: U APRILU TRODNEVNI MEĐUNARODNI KONGRES HISPA BiH :: Semberija INFO ::

 

JZU BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: U APRILU TRODNEVNI MEĐUNARODNI KONGRES HISPA BiH


Međunarodni kongres HISPA BiH, pod nazivom „Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova - post kovid era“, održaće se u Bijeljini od 1. do 3. aprila, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, Ministarstva zdravlja RS i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj RS, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija i vladike zvorničko-tuzlanskog Fotija. Organizatori kongresa su Udruženje centara za hipertenziju, prevenciju infarkta miokarda i moždanog udara (HISPA), Bolnica „Sveti vračevi“ i Svjetsko udruženje za vaskularno zdravlje. Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa, direktor Bolnice “Sveti Vračevi“ profesor dr Zlatko Maksimović, naglasio je da su kardiovaskularna oboljenja najčešća kod pacijenata, zbog čega se treba pripremiti za period poslije kovida.

-Na kongresu će biti razmijenjena iskustva sa stručnjacima iz svijeta, te donesen zaključci, preporuke i smjernice. Zadovoljstvo mi je što se ovakav kongres održava u Republici Srpskoj, odnosno u Bijeljini, a raduje i činjenica da pripreme za kongres teku odlično i da vlada veliko interesovanje sponzora i učesnika“, rekao je Maksimović i dodao da će predavači biti vodeći svjetski stručnjaci iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, koji će doprinijeti razmjeni novih znanja i iskustava. Predsjednik Naučnog odbora kongresa profesor dr Nebojša Tasić istakao je da ovaj skup predstavlja izuzetan stručni, naučni i društveni događaj.


-Društvo duboko zagazilo u post kovid eru koja će trajati dugo, jer je utvrđeno da kovid 19, prije svega, napada srce, krvne sudove, ali i da ostavlja oštećenja na ostalim organima. Mi smo i u borbi sa pandemijom kardiovaskularnih bolesti koja traje posljednjih 100 godina, a pogotovo je izražena u ovom regionu, kao i pandemijom kovida 19 koji dodatno oštećuje srce i krvne sudove. Na pragu smo teškog perioda zbog čega moramo imati veoma jasne smernice“, naglasio je Tasić. On je pojasnio da će na kongresu biti riječi i o različitim uticajima na zdravlje, o ekologiji i aerozagađenju, te da se za učešće na kongresu do sada prijavilo više od 30 predavača iz više od 10 zemalja, uz prisustvo oko 150 ljekara iz drugih zemalja.

-Naučni program će biti vrlo interesantan i sa brojnim stranim predavačima“, rekao je Tasić i naglasio da ovaj planirani skup predstavlja izuzetan stručni, naučni i društveni događaj.