SVETISLAV PEŠIĆ U UTORAK DOLAZI U BIJELJINU :: Semberija INFO ::

 

SVETISLAV PEŠIĆ U UTORAK DOLAZI U BIJELJINU


U Bijeljini je danas održana konferencija za medije predstavnika Košarkaškog saveza Republike Srpske na kojem je bilo govora o početku nove košarkaške sezone u Republici Srpskoj. Vikend pred nama, 19. i 20. oktobar, rezervisan je za početak takmičenja u Prvoj  ligi za muškarce i u Drugoj ligi RS - grupa Zapad dok će devetog i desetog novembra početi takmičenje u Prvoj ligi za košarkašice te u Drugoj ligi RS - grupa Istok. Kada je u pitanju Prva liga Republike Srpske za košarkaše, ovo će biti 32. sezona a takmičiće se 13 timova iz 12 gradova i opština Republike Srpske. U odnosu na prošlu sezonu novajlije u ligi su Prijedor Spartak, povratnik u 1.MLRS iz Prve lige BiH, te HEO iz Bileće i Bratunac koji su se plasirali kroz Mini ligu. Kao i prošle sezone, Bijeljina će biti jedini grad Republike Srpske sa dva predstavnika u najjačem košarkaškom takmičenju. Sa druge strane, Prva liga RS za košarkašice će imati svega pet klubova: KK „Budućnost“ Bijeljina, KK „Kostajnica“, OKK „Igman“ Istočna Ilidža, KK „Lider“ Gradiška i KK „Sloboda“ Novi Grad.

-Ove godine smo, istina u eksperimentalnoj fazi, prvi u Bosni i Hercegovini uveli pravilo čelendža koje se već primjenjuje u Evroligi. Biće to još jedan korak ka podizanju regularnosti prvenstva na još viši nivo iako ni do sada po ovom osnovu nismo imali većih problema. Pružićemo priliku trenerima i sudijama da koriste i ovaj mehanizam provjere pa ćemo na kraju sezone uraditi analizu korisnosti ovog sistema. Savez je uvažio prijedloge košarkaških klubova i ove sezone ćemo u potpunosti snositi troškove kontrolora suđenja.Takođe, uvažili smo i prijedlog sudija da se sudijske takse povećaju obzirom da su na trenutnom nivou još od 2012. godine. Pri kraju su pregovori nakon kojih ćemo, vjerujem, dobiti generalnog sponzora lige gdje ćemo kao savez, sav novac prikupljen na taj način usmjeriti prema klubovima“, rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske dodavši da su takmičenja u Područnim košarkaškim savezima već počela i da je u ovom rangu takmičenja registrovano 187 takmičarskih selekcija.

Pored najave nove košarkaške sezone, predstavnici saveza su najavili i dolazak jednog velikana evropske i svjetske košarke u Bijeljinu. Naime, 22. oktobra Bijeljinu će posjetiti Svetislav Pešić, jedan od najtrofejnijih košarkaških trenera u svijetu.