VETERANI GARDE PANTERI PROSLAVILI IVANjDAN :: Semberija INFO ::

 

VETERANI GARDE PANTERI PROSLAVILI IVANjDAN



Članovi Udruženja veterana „Garda Panteri“ danas su obilježili krsnu slavu jedinice, Ivanjdan - rođenje Svetog Jovana Preteče. Bila je to prilika da se na jednom mjestu okupi veliki broj nekadašnjih članova ove jedinice, članova njihovih porodica kao i poštovaoci svega onoga što su u prethodne više od tri decenije učinili pripadnici Garde Panteri.



-Specijalna jedinica Garda Panteri bila je prva jedinica srpske vojske među svim jedinicama Vojske Jugoslavije, Vojske Republike Srpske i Vojske Republike Srpske Krajine koja je organizovala krsno krštenje i zakletvu vojnika na Svetom pismu. Bila je to prva vojna formacija koja je poslije Drugog svjetskog rata vratila običaj krsne slave u srpsku vojsku. Vojnici Garde su među prvima u Vojsci Republike Srpske odlazili nedjeljom na svetu liturgiju, i to se radilo na terenu, u pauzi između borbenih dejstava. Tog sedmog jula 1992. godine upaljen je oganj vjere koji i do dan danas nije utihnuo. Garda Panteri je ostala posebna među jedinicama jer je sačuvala svoju krsnu slavu i uspomenu na svoj junački put. Danas obilježavamo Ivanjdan – krsnu slavu Garde Panteri, gdje mi, potomci nastavljamo da njegujemo tradiciju naših slavnih prethodnika“, izjavio je Bojan Savić, sin osnivača i komandanta Garde Panteri, Ljubiše Savića.



Predsjednik Udruženja veterana „Garda Panteri“, Petar Cvijetinović izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom gostiju koji su na taj način pokazali da je itekako živo sjećanje na ratni put i sve što su učinili vojnici Garde. 

-Danas po 32. put proslavljamo svoju krsnu slavu Ivanjdan. Na ovaj dan, 1991. godine naš pokojni komandant Ljubiša Savić Mauzer, koji je tada bio komandant Kriznog štaba SAO Semberije i Majevice, imenovao je predstavnike kriznih štabova semberskih sela. Oni su imali zadatak da okupljaju ljude, patriotski orijentisane, kako bi se počelo sa odbranom srpskog naroda na ovim prostorima. Od ljudi iz tih kriznih štabova, drugog maja 1992. godine je nastala Garda Panteri“, podsjetio je Cvijetinović na same početke formiranja Garde Panteri.


​Semberija info