Obilježavanje Vidovdana u Semberiji: Živimo za Srpsku :: Semberija INFO ::

 

Obilježavanje Vidovdana u Semberiji: Živimo za Srpsku


FOTO: RTRS
Vidovdan se obilježava širom Srpske, svetim arhijerejskim liturgijama i služenjem pomena za poginule srpske junake. Krsna slava Vojske Republike Srpske obilježena je u bijeljinskoj kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović".

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je mitropolit Eparhije zvorničko-tuzlanske gospodin Fotije u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih. VRS, Srpska pravoslavna crkva i sav srpski narod , Vidovdan oblježavaju s posebnim poštovanjem, prije svega kao sjećanje na kosovske mučenike, kneza Lazara i njegove saborce, istakao je komanadant bijeljinske kasarne Miroslav Baljak.

- Knez Lazar i srpski vitezovi su još 1389. godine ostavili nama poruku, budućim pokoljenima da postoje vrijednosti za koje treba da se borimo. Upravo zbog toga se danas sjećamo i odajemo počast svim onim koji dali najvrednije, a to je njihov život - rekao je komandant kasarne ’"Vojvoda Stepa Stepanović" Bijeljina Miroslav Baljak.

Period od 1992. do 1995. godine jedan je od najslavnijih perioda srpskog naroda jer je stvorio državu zapadno od Drine, ističu komandanti nekadašnji jedinica Vojske Republike Srpske

- Hvala borcima , što su svojom krvlju, svojim životima omeđili Srpsku i što sada znamo gdje je međa. Što svakom putniku zlonamjerniku možemo reći do tog kamena, do tog međaša možeš doći. - naveo je komandant Druge semberske brigade VRS general Pero Mlađenović.’

Obilježavanju Vidovdana u bijeljinskoj kasarni prisustvovao je Bojan Savić izaslanik predsjednika Srpske.

- Poruke koje stižu iz Sarajeva da oni tamo žele da poginu za BiH, mi poručujemo da želimo da živimo za Srpsku i to je najvažnija poruka za naše mlade, za naše potomke. Da se uvijek u miru sjećaju i odaju počast svim onima koji su u srpskoj istoriji dali život za našu slobodu - dodao je Savić.

Sa područja Semberije život u temelje Republike Srpske ugradilo je 1.200 boraca.
 
(RTRS)