Festival „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“: Održano prvo finalno veče :: Semberija INFO ::

 

Festival „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“: Održano prvo finalno veče



Večeras je u Centru za kulturu „Semberija“, uz prisustvo gradonačelnika Ljubiše Petrovića, održano prvo finalno veče obnovljenog tradicionalnog festivala „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“.

Sreten Vučković, predsjednik Organizacionog odbora obnovljenog Festivala „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ kaže da je interesovanje za ovaj festival premašilo sva očekivanja organizatora.

„Doživjeli smo da ponovo vidimo s koliko interesovanja, pažnje i ljubavi stanovnici Semberije učestvuju na ovom festivalu koji ima dugogodišnju, rekao bih i decenijsku tradiciju. Ovaj festival je prvi put organizovan 1967. godine. Ono što nas ohrabruje i podstiče, to je podatak da među učesnicima i takmičarskim ekipama ima veliki broj mladih ljudi. Na taj način se narodna tradicija, kultura, folklor i pjesma prenose  na najmlađe naraštaje. Sve to se ljubomorno čuva i njeguje kao veliko kulturno blago i nasljeđe ovog naroda“, kaže Vučković. 



Zorana Lopandić, umjetnički rukovodilac KUD-a „Dvorovi“ kaže da je ovo izuzetna kulturno - umjetnička manifestacija koja omogućava razvijanje saradnje među mladima u semberskim selima.

„Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima, znanjem i umijećem koje smo pokazali na pozornici. Ušli smo u finale i to je za nas veliki uspjeh. Najvažnije je učestvovati, družiti se i zabaviti“, kaže Zorana Lopandić.

Prve finalne večeri priliku da se predstave imali su brojni instrumentalisti i pjevačke grupe. Druge festivalske večeri, u petak, biće predstavljeni najbolji folklorni ansambli. Stručni žiri će pažljivo ocjenjivati svaki pojedinačni nastup, nakon čega će biti proglašeni pobjednici u svim kategorijama.


Semberija Info - Lj. Ljubojević