SVJETSKI DAN ZDRAVLjA – 7. APRIL: „MOJE ZDRAVLjE – MOJE PRAVO“ :: Semberija INFO ::

 

SVJETSKI DAN ZDRAVLjA – 7. APRIL: „MOJE ZDRAVLjE – MOJE PRAVO“


Izvor: Semberija info / I. Gutić

Povodom Svjetskog dana zdravlja, JZU Bolnica "Sveti Vračevi" i Udruženje "Diabeta" iz Bijeljine danas su u centru Bijeljine organizovali preventivne preglede zainteresovanih građana. Preventivni pregledi su obuhvatali mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, nivoa holesterola u krvi, saturaciju kiseonikom, zglobno-brahijalni indeks dok su specijalisti reumatologije, pulmologije, angiologije i drugi doktori bijeljinske bolnice nesebično dijelili svoje znanje građanima. 



- Sedmi april se kao Svjetski dan zdravlja obilježava širom svijeta od 1950. godine. Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) ove godine promoviše ovaj dan pod sloganom „Moja zdravlje – moje pravo“. Pravo na zdravlje treba da ima svaki čovjek na svakom kutku naše planete međutim, samo zdravlje zavisi od brojnih faktora koji se tiču i svakog pojedinca ali i cijelog društva. Bitan segment u sistemu očuvanja zdravlja je kvalitetna informisanost i dostupnost zdravstvene zaštite. Zato smo odlučili da i danas izađemo među naše ljude, provjerimo njihovo zdravlje i damo savjete za dalje liječenje tamo gdje je to potrebno“, izjavila je dr Daliborka Spasojević, internista reumatolog i pomoćnik direktora Bolnice „Sveti Vračevi“ iz Bijeljine.



Na raspolaganju građanima, pored doktorice Spasojević, na čelu tima ljekara iz bijeljinske bolnice bile su još dr Biljana Radulović, internista angiolog i dr Milena Aleksić Milanović, pulmolog. Sa druge strane, zahvaljujući predanom radu Udruženje „Diabeta“ iz Bijeljine postalo je prepoznatljivo po svojoj borbi za zaštitu zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa. Na području Bijeljine su, tokom prethodne tri godine održali seriju edukativnih predavanja sa ciljem prevencije ili pravovremenog informisanja građana o načinima liječenja.



- Ključ djelovanja našeg udruženja su dvije riječi: prevencija i edukacija. Kako bi se olakšao naš rad i pristup građanima, prošle godine smo otvorili Dijabetološko savjetovalište u okviru Poliklinike u Bolnici „Sveti Vračevi“. Pored toga, stalno smo prisutni na terenu i ovom bih prilikom apelovala na sva udruženja, firme, mjesne zajednice... da nas kontaktiraju kako bismo zajedno organizovali edukaciju građana i besplatne ljekarske preglede. U posljednje vrijeme, a naročito poslije pandemije korona virusa bilježimo porast hroničnih i malignih nezaraznih bolesti kao i činjenicu da od dijabetesa tip B sve češće oboljevaju mlađi od 30 godina, što ranije nije bio slučaj. U svemu ovome, ponoviću se po ko zna koji put, bitno je na vrijeme otkriti bolest a potom dobiti informaciju o daljem toku liječenja. To je osnovni razlog postojanja Udruženja „Diabeta“ i osnovni razlog zašto smo danas ovdje u centru Bijeljine“, rekla je Sandra Milošević, predsjednica Udruženja „Diabeta“.