ODRŽAN FESTIVAL HUMORA I SATIRE „BIJELjINA 2024“: DVIJE DECENIJE DUGA TRADICIJA HUMORA :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN FESTIVAL HUMORA I SATIRE „BIJELjINA 2024“: DVIJE DECENIJE DUGA TRADICIJA HUMORA


Zahvaljujući Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ i Udruženju aforističara „1. april“, Bijeljina je večeras bila domaćin 21. Međunarodnog festivala humora i satire „Bijeljina 2024“. Okupljanje ljubitelja ove jedinstvene forme književnog izražaja bio je prilika i za promociju zbornika „Život piše aforizme 8“ koji je priredio Grujo Lero, alfa i omega svih dosadašnjih festivala.



-Prvi festival humora i satire organizovali smo 2004. godine. Nisam očekivao da će trajati ovako dugo. Mislili smo to „sfušeriti“, napraviti jedno ili dva izdanja ali eto, prođoše dvije decenije a mi ne prolazimo. Ponekad se i sam čudim zbog naše trajnosti ali sam neopisivo radostan zbog toga – 20 godina našeg trajanja govori da je ovo plodno tlo za humor i satiru te da svake godine da tako kažem, otkrivamo nove saborce britkoga pera“, izjavio je Grujo Lero, inicijator i organizator svih dosadašnjih Festivala humora i satire.

Svoje misli, aforizme, šaljive priče i pjesme kazivali su Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović, Goran Radosavljević i Pavica Veljović (Beograd), Marina Raičević i Milen Milivojević (Bor), Rade Đergović (Šabac), Ivo Mijo Andrić (Zagreb),  Abdurahman Halilović - Ahil (Rijeka), Jovo Nikolić (Ugljevik), Milad Obrenović (Rogatica), Slobodan Durmanović (Klenje kod Šapca), Zoran Simić-Zoks (Foča), Stanislav Tomić (Zvornik), Miladin Berić, Živko Vujić i Gojko Mandić (Banjaluka) i Momčilo Koprivica (Bijeljina).



Specijalni gost Festivala humora i satire „Bijeljina 2024“ bio je pjesnik Boro Kapetanović.

-Iako nisam iz ove oblasti ljudskog i književnog stvaralaštva, jako volim kvalitetnu satiru i razlog zašto sam večeras u Bijeljina je moj prijatelj Grujo Lero. Smatram da je naša današnjica idealan ambijent za satiru samo je problem što ima malo dobrih satiričara. A onda problem i takvih malobrojnih a kvalitetnih, što malo ko želi da čuje ono što oni imaju da kažu pa je ovaj Festival hvale vrijedan napor da se pojača glas ljudi koji razmišljaju satiru“, rekao je Boro Kapetanović.



Okupljeni u bijeljinskoj biblioteci imali su priliku čuti, nasmijati se i ramisliti o aforizmima poput: „Mućni i ti glavom. Vidiš da bez mućkanja nema uspjeha u životu“, „Živim kao sav normalan svijet. Pravim se lud“, „Otadžbina nema nikog drugog osim nas. To je njena nesreća“, „Pred nama je izbor. Ili da stežemo kaiš ili da spustimo pantalone“, „Mi imamo za šta da poginemo. Ali nemamo od čega da živimo“, „S nama se nikad ne zna. To je sve što se o nama zna“…

(Semberija info)