GIMNAZIJA “FILIP VIŠNjIĆ”: OKRUGLI STO POVODOM SVJETSKOG DANA VODA :: Semberija INFO ::

 

GIMNAZIJA “FILIP VIŠNjIĆ”: OKRUGLI STO POVODOM SVJETSKOG DANA VODA


Javna ustanova Gimnazija “Filip Višnjić”, obilježila je Svjetski dan voda organizovanjem okruglog stola u kojem su učestvovali predstavnici JU “Vode Srpske” i predstavnici Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.  Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je “Voda za mir”, a učenici su imali priliku da postavljaju pitanja koja ih interesuju. Direktorica Gimnazije Olivera Stevanović podsjetila je da sa JU “Vode Srpske” već tri godine obilježavaju Svjetski dan voda, a ove godine imaju i goste iz Novog Sada.



-Predavači našim učenicima su eminentni stručnjaci, a ovo je I prilika da postavljaju itanja za sve ono što ih interesuje o ovoj temi. Takođe, koristim priliku da se zahvalim JU “Vode Srpske” jer su nam poklonili nastavna sredstva za predmet hemija, što će svakako poboljšati nastavu”, rekla je Stevanovićeva. Načelnica Odjeljenja za zaštitu i korišćenje vode u JU “Vode Srpske” Jelena Vićanović  istakla je da je razgovor sa mladim generacijama o ovoj temi, veoma važna.



-Na ovaj način ukazujemo na bezgranični značaj vode, jer ako imamo u vidu da više od polovine slatkih voda na našoj planeti ima prekogranični karakter, onda je značajno istaći našu obavezu da zaštitimo i čuvamo vode, racionalno ih koristimo, ne samo zarad našeg blagostanja na prostorima na kojim živimo, nego i zbog onih sa kojima ih dijelimo i koji žive nizvodno. Institucija za koju radim je kroz cijeli niz narodnih konvencija, protokola i sporazuma, uključena u te procese i izvještava o vodama na našem području”, rekla je Vićanovićeva i dodaala da razgovoroom sa mladim ljudima, razvijaju generacije će čuvati vodu kao resurs. Doktor Miloš Dubovina sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, istakao je da je voda veoma značajna i bitna kao resurs, da je neophodna u raznim procesima, ali je važno je razmotriti i način upravljanja vodama u budućnosti.



-Republika Srbija je zemlja koja je bogata vodama, te je neophodno raditi na tome kako bismo taj resurs sačuvali i za sledeće generacije”, rekao je dr Dubovina. Učenica drugog razreda Gimnazije Sonja Mitrović je istakla da treba da se razvija kritičko mišljenje o vodi, da shvatimo koliko treba da brinemo o vodi, odnosno, koliko je značajna za naš život, jer ukoliko ne budemo vodili brigu, za određen broj godina, vode može biti sve manje i manje. Marija Stevanović, učenica trećeg razreda Gimnazije naglasila je da “svi kao pojedinci treba da uložimo više napora, s ciljem podizanja svijesti o značaju same pitke vode”.



-Prema istraživanjima UNICEF-a 357 miliona djece nema pitku vodu na afričkom kontinentu, što je strašno u 21. vijeku. Nama je priroda podarila jednu gustu riječnu mrežu i bogate prirodne rezervate, stoga to moramo bolje koristiti i na taj način da obezbijedimo vodu ne samo za sebe, nego i buduće generacije”, rekla je Stevanovićeva..
 
(Semberija info)