Otvorena nova zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini: Značajan korak ka boljem funkcionisanju pravosuđa :: Semberija INFO ::

 

Otvorena nova zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini: Značajan korak ka boljem funkcionisanju pravosuđa


Olga Pantić, glavni okružni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Johan Satler, šef Delegacije Evropske unije u BiH,   simbolično su, presijecanjem vrpce, danas u popodnevnim satima ozvaničili otvaranje novoizgrađenog objekta Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini u čiju je izgradnju Evropska unija investirala više od million eura.



Svečanosti otvaranja nove zgrade Okružnog tužilaštva u Bijeljini prisustvovali su i ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović, ministar policije Siniša Karan, glavni republički tužilac Željka Radović, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i brojne druge zvanice.



 Evropska unija je za izgradnju nove zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini izdvojila ukupno 2.542. 796 KM, a Vlada Republike Srpske ovaj projekat je podržala sa 769.468 KM. Za realizaciju ovog projekta zaslužni su i Visoki sudski i tužilački savjet BiH, te Kraljevina Švedska koji su pomogli oko izrade projektne dokumentacije sa 64.500 KM, ali i brojni donatori koji su prepoznali važnost pravosuđa.

Danas je istaknuto da je nakon reforme pravosuđa, prije dvadeset godina, formirano je Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini. Nadležnost ovog tužilaštva proteže se na gradove Bijeljina i Zvornik, opštine Bratunac, Srebrenica, Ugljevik, Lopare i Osmaci.



Novi objekat Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini predstavljaće temelj na kojem počiva posvećenost pravdi, transparentnosti i profesionalizmu.

 Olga Pantić, glavni okružni javni tužilac tom prilikom je istakla da su tužioci do sada radili u neuslovnim prostorijama, dok je novi objekat, izgrađen u skladu sa modernim standardima i potrebama, te predstavlja značajan korak ka boljem i efikasnijem funkcionisanju ove institucije.



“Nova zgrada će omogućiti i veće otvaranje prema javnosti, bolju saradnju sa agencijama za zaštitu zakonu i ostvarivanje boljih rezultata rada. Naša vizija je da ova zgrada bude regionalni simbol poštovanja zakona i zaštite interesa svih građana, u skladu sa zakonom i bez izuzetaka”, naglasila je Olga Pantić, naglasivši da iz novog objekta počinje novo poglavlje učinkovitije i efikasnije borbe sa kriminalom u ovoj regiji.

Johan Satler, šef Delegacije Evropske unije u BiH istakao je da je u kratkom vremenskom periodu otvorio tri nova objekta koja je finansirala Evropska unija, ovaj u Bijeljini, a prije toga objekte u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru.



“Evropska unija je najsnažniji partner Bosne i Hercegovine, što pokazuju i ulaganja u ovakve objekte. Brojke su vam već poznate. Više od milion eura smo izdvojili u realizaciju ove investicije. U proteklih deset godina EU je osigurala više od pedeset miliona eura za 32 objekta u pravosudnom sistemu BiH. Drugi dio priče je ona bitnija, ljudska strana. Suštine Evropske unije, evropske ideje i evropskih interacija predstavlja unapređenje života ljudi”, istakao je Satler, naglasivši da će bolji radni uslovi doprinijeti i boljim radnim rezultatima zaposlenih u Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina.



 (Semberija Info)