„ZAVIČAJNO UDRUŽENjE TUZLAKA U BIJELjINI“: MILENKO MIĆANOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA :: Semberija INFO ::

 

„ZAVIČAJNO UDRUŽENjE TUZLAKA U BIJELjINI“: MILENKO MIĆANOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA


Na izbornoj skupštini ''Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini'', za predsjednika upravnog odbora izabran je Milenko Mićanović poznati privrednik iz Bijeljine, koji će biti i predsjednik Udruženja u narednih četiri godine, a predsjednik Skupštine Udruženja je prof. dr Desanka Trakilović.

Podsjećamo da je Udruženje formirano 2015. godine sa osnovnom misijom da okupi građane koji žive u Bijeljini, a potiču iz predratne regije Tuzla, kako bi očuvali sjećanja, tradiciju i običaje tog regiona. Prema procjenama Udruženja na području Bijeljine živi između šest i osam hiljada predratnih stanovnika regiona Tuzla.



Udruženje je u proteklih osam godina postalo prepoznatljivo u Semberiji zbog niza aktivnosti koje su provedene od kojih izdvajamo samo neke: obnova hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici koji je spomenik nulte kategorije i pod zaštitom je države, izrada filma i monografije o stradanjima Srba na području Tuzle, učešće u izgradnji spomen obilježja borcima stradalim 21. marta 1993. godine i poginulim i umrlim borcima u Odbrambeno-otadžbinskog rata (1992-1995) sa područja opštine Tuzla, organizovanje Ilindanskog sabora u Požarnici, priprema i organizovanje druženja Tuzlaka u Bijeljini i td, a kako je najavljeno, ovogodišnje druženje Tuzlaka održaće se 16. Marta.

(Semberija info)