UNAPREĐENjE UROLOŠKE HIRURGIJE :: Semberija INFO ::

 

UNAPREĐENjE UROLOŠKE HIRURGIJE


U bijeljinskoj bolnici uspješno je operisan karcinom prostate kod 64- godišnjeg pacijenta iz Ugljevika. Složenu operaciju izveo je stručni tim klinike za urologiju Vojnomedicinske akademije iz Beograda, uz asistenciju bijeljinskih urologa i anesteziološki tim iz naše ustanove.

Prema riječima dr Ljubinka Petkovića, specijaliste urologije iz bijeljinske bolnice, dolazak stručnog tima iz Beograda omogućen je zahvaljujući nastojanju menadžmenta Bolnice za unapređenje operativne urologije. Naime, potrebe pacijenata za ovom vrstom usluge su porasle I mi nastojimo da im omogućimo liječenje u našoj ustanovi, rekao je Petković.



“Radikalna prostatektomija se ne radi rutinski na teritoriji Republike Srpske. Većinom se pacijenti upućuju na zračenje ili se radi uz angažovanje stručnih konsultanata iz Srbije. Uz dr Aleksandra Spasića I dr Ivicu Nikolića, dva vrsna urologa sa Klinike za urologiju Vojnomedicinske akademije, u narednom periodu naš tim će se obučavati za operativne tehnike, koje se trenutno ne  obavljaju kod nas, a koje imamo u planu uvesti u redovnu proceduru”, naveo je on.

Nakon operacije, održan je kraći sastanak operativnog tima sa rukovodstvom Bolnice na kojem je dogovorena dalja saradnja. „Bijeljinska bolnica ima najbolje uslove od svih bolnica koje sam do sada video. Imate odličnu operacionu salu, osoblje. Sve pohvale za direktora Maksimovića koji je to sjajno organizuje“, rekao je tom prilikom dr Ivica Nikolić.



„Sjajan kolektiv, moderna bolnica sa tehničkim uslovima za poželeti, pristojni i vredni saradnici, nova pokolenja na ponos, osećaj ponosa da imamo takvu bolnicu.  Jedva čekam naredno druženje“, izjavio je dr Aleksandar Spasić.

Saradnja sa urolozima sa klinike za urologiju Vojno medicinske akademije do sada bila veoma uspješna u pogledu uvođnje litotripsije, laserskog razbijanja kamena u mokraćnoj bešici i ureteru.

“Urologija, kao veoma zastupljena oblast, ima prostora za napredak, tako da ćemo i u narednom periodu dovoditi stručnjake koji će unapređivati ovu oblast”, rekao je prof.dr Zlatko Maksimović, director bijeljinske bolnice, koji je najavio ulaganje i u druge grane medicine.