Milan Marjanović, poljoprivredni proizvođač iz Dvorova - Farmeri žele da što prije obnove proizvodnju :: Semberija INFO ::

 

Milan Marjanović, poljoprivredni proizvođač iz Dvorova - Farmeri žele da što prije obnove proizvodnju


Jučerašnjem sastanku sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savom Minićem u Područnoj privrednoj komori Bijeljina prisustvovao je veliki broj poljoprivrednih proizvođača i farmera iz Semberije.
 
 Među njima je bio i Milan Marjanović iz Dvorova.
 
„Na mom imanju četvrtog septembra prošle godine eutanazirano je 312 svinja. Sastanak sa ministrom Savom Minićem bio je izuzetno konstruktivan, jer smo razgovarali o aktuelnim pitanjima i o pravilniku koji treba da bude od koristi nama poljoprivrednim proizvođačima. Mnogi od nas, usljed posljedica afričke svinjske kuge, ostali su bez „fabrika za proizvodnju mesa“. Od resornog ministarstva očekujemo precizna uputstva i smjernice kako bismo što prije ponovo napunili naše farme. Mi ne možemo da sjedimo skrštenih ruku. Pohvalno je što će sva šteta farmerima biti nadoknađena u dogovorenim i predviđenim vremenskim rokovima. Sada očekujemo da se propiše minimum biosigurnosnih mjera kako bismo mogli obnoviti našu proizvodnju. Ukoliko budemo sarađivali sa ministarstvom i veterinarskom službom i ukoliko na vrijeme ponovo napunimo farme, mi ćemo imati normalne tržišne cijene mesa i žive stoke. I ranije su cijene žive stoke bile izuzetno niske, ali je došlo do drastičnog poremećaja na tržištu. Afrička svinjska kuga je prisutna i ona se neće tako lako iskorijeniti. Ipak, nadamo se da više nećemo imati epidemiju afričke svinjske kuge i da će to biti samo sporadični slučajevi“, kaže Marjanović, ističući da farmeri imaju obećanje od resornog ministarstva da će im pomoći oko nabavke genetskog materijala i da će te troškove ministarstvo finansirati sa 60 odsto troškova.
 
„ Akcenat treba staviti na proizvodnju nesa. Cijene će ponovo da se dovedu u neke normalne okvire, jer ovo što smo imali u protekla dva do tri mjeseca bilo je abnormalno. Ukoliko ponovo ne pokrenemo proizvodnju, mi ćemo se odreći vlastite tradicije, jer nećemo biti u situaciji da kupimo božićnu pečenicu ili prase za proslavu porodične slave. U tom slučaju ćemo se preorjentisati na druge jelovnike i drugačije trpeze“, kaže poljoprivredni proizvođač Milan Marjanović.
 
(Semberija Info)