Solarna polja u visokoj Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Solarna polja u visokoj Semberiji


Mnogi koji prolaze saobraćajnicom Bijeljina-Brčko, par stotina metara od crkve i škole u Donjoj Čađavici, pokraj puta, primijetiće solarna polja koja se svakim danom sve više šire.

Umjesto da na blagim padinama raste kukuruz, pšenica ili duvan, rađaju šljive, sijaju solarna polja. Svi oni koji češće idu ovim putem vide da se površine pod solarnim panelima jako brzo šire.



Naime, od prvog polja, koje se nalazi preko puta trafostanice u Čađavici, solarni paneli se postavljaju na još dvije obližnje lokacije.

Kako nezvanično saznajemo, mnogi domaćini su spremni da prodaju svoju zemlju za postavljanje solara, jer je cijena, kako neki tvrde, sasvim dobra.

-Mislim da se po dunumu plaća kao što se plaća zemljište u Čađavici i Dragaljevcu, a koje se izuzima za gradnju auto-puta, što je dobra cijena za ovu našu zemlju koja je prilično lošeg kvaliteta'', potvrdio je za ,,Semberija info'' jedan mještanin Čađavice.

Oni, koji dobro poznaju taj dio visoke Semberije znaju da zemljište na koje su postavljeni i montiraju solarni paneli pripada Mjesnoj zajednici Donji Dragaljevac, a dio sela je Obradovo Brdo.



S obzirom da za Obradovo Brdo znaju, uglavnom, stanovnici Dragaljevca, Čađavice i par okolnih sela, mještani Obradovog Brda, naročito oni mlađi, imaju ideju da svom brdu daju novo, mnogo zvučnije ime – Solarno Brdo.

-Samo ime upućuje da su i u naš kraj stigle napredne tehnologije i da nas ubuduće neće karakterisati duvan i rakija, nego obnovljiva energija kao što je u naprednim zemljama. Sa prolaskom auto-puta i solarnim poljima i mi hvatamo korak sa razvijenim svijetom, još da nam mladi ostanu da žive ovdje bilo bi divno, ali u praksi je drugačije'', za ,,Semberija info'' iznosi svoje mišljenje jedan ugledni domaćin sa Obradovog Brda.

(Semberija info)