Film „Sveti Sava” u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Film „Sveti Sava” u Bijeljini


Projekcija dokumentarnog filma „Sveti Sava - Ruska boja na srpskoj zastavi” Anželike Karetkine biće upriličena u subotu, 03. februara od 19 časova u Etno selu „Stanišići“ - svečani salon „Moskva“. Film, snimljen u produkciji ruskog državnog pravoslavnog televizijskog kanala ,,SPAS”, posvećen je prvom Arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve i srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

Film prikazuje mjesta koje je Sveti Sava posjećivao: drevne manastire i planinsku isposnicu u kojoj se molio. U filmu se pojavljuju Miloš Biković i njegov brat – arhimandrit Mihail (Biković), Miloš Ković, istoričar, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, viši savjetnik Ruskog doma, istraživač na Katedri za savremenu istoriju centralne i jugoistočne Evrope na Institutu za slovenska istraživanja Ruske akademije nauka Georgij Engelgardt, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Ovo filmsko djelo naišlo je na izuzetan prijem u Rusiji i na Balkanu, te dobilo pozitivne kritike javnosti. Generalni producent filma je Boris Korčevnikov, glumac i televizijski voditelj, generalni direktor kanala ,,SPAS”.

Organizator premijere ovog filma u Bijeljini je Udruženje građana Srpsko-ruska zajednica „Zavet“. Ulaz je besplatan.