Ambasador Francuske u BiH u okviru zvanične posjete sa gradonačelnikom obišao lokacije aktuelnih projekata u oblasti privrede i potencijalne turističke destinacije u Brčko distriktu BiH :: Semberija INFO ::

 

Ambasador Francuske u BiH u okviru zvanične posjete sa gradonačelnikom obišao lokacije aktuelnih projekata u oblasti privrede i potencijalne turističke destinacije u Brčko distriktu BiH


Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić je nakon sastanka u Vijećnici sa  ambasadorom Francuske u BiH Nj.E. Fransois Delmasom obišao lokalitet deponije smeća u naselju Ilićka i naglasio potrebu za hitnom sanacijom zbog štetnih  efekata po ekologiju i zdravlje, ne samo građana našeg grada, već i regiona. Ambasador je obećao poslati ekipu stručnjaka koji će dati smjernice za sanaciju ove „ekološke bombe“. Sredstva za projekat sanacije obezbijeđena su kreditnim sredstvima Svjetske banke.
 
U obilasku JP „Luka Brčko“ gradonačelnik je istakao da se ovaj projekat nalazi u trećoj, odnosno završnoj fazi i da je za povećanje transportnih kapaciteta potrebno produbiti korito rijeke Save naglasivši potrebu za deminiranjem desne obale rijeke. Nabavkom dizalice nosivosti 27 tona može se očekivati pretovar oko 140.000 tona na godišnjem nivou.
 
U toku posjete su obišli i industrijsku zonu između naselja Brod i Brka, kao i manji turistički kompleks „ETNO AVLIJA“  u naselju Gornji Rahić koju je osmislio mladi bračni par Berbić.
 
Ambasador je izrazio želju da obiđe dijelove Distrikta koji imaju turistički potencijal. U toku skoro cjelodnevne posjete obišao je naselje Rašljani, Gradaščevića kulu u  Bijeloj i Vinariju Pajić u naselju Bukvik.
 
Ambasador Delmas je izrazio optimizam da će se  Brčko distrikt BiH brzo razvijati kao region evropske klase, zahvalio se na gostoprimstvu i najavio novu posjetu našem gradu.