Aleksandar Đurđević o budžetskom deficitu za 2022. godinu: Zastupaćemo aktuelne interese grada i građana :: Semberija INFO ::

 

Aleksandar Đurđević o budžetskom deficitu za 2022. godinu: Zastupaćemo aktuelne interese grada i građana



Nepokriveni budžetski deficit iz 2022. godine iznosi 2.173. 670 KM i to je bilo u rebalansu budžeta i trebalo je na neki način da se popegla. Obaveze stvorene iznad budžetom planiranih sredstava u 2022. godini iznosile su 974.787 KM i to se odnosi na plate novozaposlenih radnika u Gradskoj upravi, izjavio je danas Aleksandar Đurđević na konferenciji za štampu u prostorijama Gradskog odbora SNSD Bijeljina. 

„Vidjeli smo da je u Gradskoj upravi zaposleno 200 radnika na određeno vrijeme. To su neke stvari koje su bile smisao i suština predloženog rebalansa. Tekuće pomoći u kabinetu gradonačelnika sa 35.000 KM povećane  su na 400.000 KM, a riječ je o sredstvima koja su već potrošena iznad iznosa odobrenih sredstava. Posljednjeg radnog dana prošle godine ova nenamjenska probijanja budžeta i kršenje fiskalne odgovornosti, kršenje Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske mogli ste samo legalizovati dizanjem ruku. Skupština to nije uradila, jer to nije naša nadležnost i briga. O tome treba da brine neko ko je do svega toga doveo. Da je, kojim slučajem, neko od direktora iz redova SNSD-a ovo uradio, imali bismo vanredne konferencije za štampu, upadanje s kamerama, krivične prijave  i rialiti programe. Kada se ovako ponaša Gradska uprava, onda ispada da je takvo ponašanje u redu i to je percepcija ljudi u Gradskoj upravi“, izjavio je Đurđević, naglasivši da upravo zbog toga rebalans budžeta nije dobio podršku, odnosno dobio je samo tri glasa za. 

„Krajem januara očekujemo novu sjednicu Skupštine grada, jer imamo nove materijale koje moramo razmotriti. Skupština će nastaviti da funkcioniše institucionalno, ima odbornike, klubove odbornika i rukovodstvo Skupštine. Bitno nam je da se odbornici usaglašavaju i izjašnjavaju u skladu s opštim interesima svih građana i onih koji su ih birali. Bez obzira na to, da li postojala skupštinska većina ili ne, vidjeli smo to i na prošloj sjednici, neke odluke su imale 26 glasova za, neke 23, a neke samo tri glasa za. Odbornici se samostalno izjašnjavaju po svakoj tački dnevnog reda. Klub odbornika SNSD-a će jasno iznositi svoje stavove o svim aktuelnim pitanjima od interesa za grad i građane Bijeljine“, kaže Đurđević, ističući da i Devetog januara - na proslavi dana Republike Srpske, treba iskazati sabornost, jedinstvo i pokazati da je Republika Srpska tekovina svih nas, iznad svih politika, stranaka i podjela, da je Republika Srpska skupo plaćena i da  ne smijemo dozvoliti nikome da je ugrožava, da nam otimaju imovinu.

„Jasno i glasno, jedinstvena poruka  iz svih opština i gradova u Republici Srpskoj, mora Devetog januara da se kaže da postoji crvena linija, da granica postoji i da nećemo dozvoliti da ta granica bude ugrožena i pređena“, istakao je  Aleksandar Đurđević. 

(Semberija Info)