EPISKOP FOTIJE PRIMIO MATEMATIČARA NIKOLU LAKIĆA :: Semberija INFO ::

 

EPISKOP FOTIJE PRIMIO MATEMATIČARA NIKOLU LAKIĆA



Danas je Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije primio u posjetu, u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj u Bijeljini, Nikolu Lakića, bivšeg učenika Tehničke škole ,,Mihajlo Pupin'' iz Bijeljine, koji je primljen na jedan od najprestižnijih fakulteta na svijetu – slavni Oksford.
 
 Preosvećeni vladika Fotije je dao podršku ovom vrijednom mladom Bijeljincu, blagoslovivši njegov dalji trud i napredak u obrazovanju, vjerući da je Nikola dobar obrazac za mlade generacije.
 
Nikola je prijemni ispit za Oksford je polagao u Pragu u Češkoj, a pored matematike nadaren je i za fiziku.
 
Kao đak Tehničke škole ,,Mihajlo Pupin” iz Bijeljine, Nikola je prije tri godine osvojio bronzanu medalju na Balkanskoj olimpijadi iz fizike, i to je bio samo početak. Uslijedili su sjajni rezultata na domaćim i međunarodnim takmičenjima, pa je Lakić stekao uslove da školovanje nastavi u prestižnoj Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

I tamo je nastavio da niže uspjehe, pa je prošle godine na Olimpijadi iz fizike u Talinu osvojio srebrnu medalju.

“Fizika me privlači kao nauka jer, kada pogledate svijet oko nas iz njenog ugla, odnosno sa stanovišta fizike, doživljavate ga na potpuno drugačiji način. Ona vam pomaže da razumijete neke pojave u prirodi koje niste bili u mogućnosti da razumijete prije nego što ste zakoračili u svijet fizike. I zaista, svima bih preporučio da daju šansu fizici”, rekao je mladi Nikola Lakić svojevremeno.