Potpisani ugovori o sufinansiranju kupovine seoskih kuća :: Semberija INFO ::

 

Potpisani ugovori o sufinansiranju kupovine seoskih kuća


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović potpisao je danas ugovore o sufinansiranju kupovine seoskih domaćinstava sa dvanaestoro građana koji su ispunili uslove za dodjelu sredstava nakon raspisnaog javnog poziva od strane Gradske uprave.

“Ovo je za nas pionirski posao ulaganja u mlade ljude. Na javni poziv javilo se četrnaest zainteresovanih aplikanata, a dvanaestoro njih je ispunilo uslov za sufinansiranje kupovine seoskih domaćinstava u procentu do 50 odsto vrijendosti imanja. Ova iskustva smo preslikali iz Srbije gdje se već nekoliko godina sa državnog nivoa podstiče ova aktivnost. Cilj je da što više porodica ostane da živi na selu. Mi smo prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pokrenula ovaj projekat. Želimo motivisati i druge institucije, Vladu Republike Srpske i druge lokalne zajednice da pokrenu ovakav projekat. Gradska uprava je izdvojila 175.000 KM za ovih dvanaest porodica, u rasponu od 6.000 KM do 20.000 KM. Budžetom za narednu godinu želimo da povećamo ova sredstva kako bi što više mladih bračnih parova konkurisalo za ova sredstva. Na taj način bismo povećali minimalni i pomjerili maksimalni iznos sredstava za sufinansiranje kupovine seoskih imanja. Naša želja je da što više mladih bračnih parova ostane da živi na području Bijeljine. Bez ljudi, uzaludno je ulaziti u kapitalne projekte i graditi infrastrukturu. Ostajemo posvećeni ovom projektu i u narednoj budžetskoj godini. Naravno, nastavićemo sa dodjelom subvencija za djecu koja borave u vrtićima i koja pohađaju osnovnu školu”, istakao je gradonačelnik Petrović, najavivši i izradu mjera za subvencioniranje potreba učenika u srednjim školama i proširenje liste za stipendiranje studenata.

Petrović je najavio jednu novu mjeru koja se odnosi na rješavanje stambenog pitanja za mlade bračne parove. Riječ je o kreditnom učešću prilikom zaključivanja ugovora o stambenim kreditima. Na taj način bi se osnaživalo jačanje i proširivanje porodica.

Miladin Zubac, rođen u Konjicu, sada stanovnik Bijeljine, dobio je finansijsku podršku za kupovinu seoske kuće.



“Imam trideset i pet godina, oženjen sam, otac troje djece. Sinovi su starosti jedanaest, tri i po godine i  najmlađi ima devet mjeseci. Supruga je nezaposlena. Radim privatno.  Kupio sam seosko imanje u Kovačićima, kuću sa dva dunuma zemlje. Namjeravam da se bavim i poljoprivredom.Odlučio sam se za život na selu. Ljudi masovno odlaze u inostranstvo, ali ja ne vidim da je to rješenje za moju porodicu. Pomoć Gradske uprave mi puno znači i želim da se javno zahvalim Gradskoj upravi na odobrenim sredstvima”, izjavio je Miladin Zubac.

Radiša Stevanović, stanovnik sela Pučile, ima dvadeset i osam godina.



“Kupio sam porodično gazdinstvo. Oženjen sam i zaposlen. Omladina odlazi odavde, tako da smatram da je riječ o izuzetno dobrom projektu, kako bi se mladi zadržali na ovim prostorima. Moj cilj je da proširujem imanje i da se bavim poljoprivredom”, kaže Radiša Stevanović.
 
Semberija info