KATARINA PAJIĆ, MATURANT OSNOVNE ŠKOLE „ALEKSA ŠANTIĆ“ IZ UGLjEVIKA :: Semberija INFO ::

 

KATARINA PAJIĆ, MATURANT OSNOVNE ŠKOLE „ALEKSA ŠANTIĆ“ IZ UGLjEVIKA


KATARINA PAJIĆ, MATURANT OSNOVNE ŠKOLE „ALEKSA ŠANTIĆ“ IZ UGLjEVIKA

Kroz stihove izražava svoje ideje i emocije


Izvor: Semberija info

Za nemarne oči, Katarina Pajić izgleda poput bilo koje djevojčice. Međutim, svojim inspirativnim nastupom, svojim govorom, Katarina je spremna svakog sumnjičavca brzo razuvjeriti. 

Katarina Pajić je učenica devetog razreda Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika. Uz odličan uspjeh i isto takvo ponašanje, ovu skromnu djevojčicu krasi izuzetan talenat za pisanje. Uz pisanu riječ, redak po redak, stih po stih, stasavala je Katarina i u vrstnog recitatora, nekoga ko sa tako malo godina umije prenijeti punu emociju pjesme (ili besjede) na svoje slušatelje.



- Prve stihove sam počela pisati kad sam bila treći razred. Kako sam rasla, zajedno sa mnom rasle su i moje pjesme. Podršku, od tada do danas, imam od roditelja a zatim od učiteljice i nastavnika među kojima mi u posljednje vrijeme najviše pomažu nastavnice srpskog jezika Nada Mikanović i Radinka Lukić. Kada je u pitanju inspiracija za moje pjesme, nalazim je svuda. Zaista je tako, u prirodi, ljudima, ljudskim emocijama naročito... Kroz svoje pjesme izražavam svoje ideje, svoje misli dok kroz recitacije ispoljavam svoje emocije. Trudim se da u svom pisanju budem jasna, da ne ostanem nedorečena, da pokušam kod ljudi izazvati ona emocionalna stanja i intelektualnu radoznalost koja će nas sve potaknuti da uvijek nešto novo učimo i pronalazimo u temama koje obrađujem“, rekla je Katarina Pajić za „Semberija info“.



Katarina je početkom ove godine nastupala u Ruskom domu u Beogradu, na smotri recitatora ruske poezije po nazivom „Očaravajući stihovi“. Takmičenje se održava svake godine povodom Svjetskog dana poezije (21. mart) i okuplja učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Srbije i Republike Srpske. Ove godine nastupala su 74 mlada recitatora koji kroz svoje školovanje uče ruski kao strani jezik. Katarina je recitovala stihove poznate ljubavne pjesme „Čekaj me“ Konstantina Simonova i za pokazano umijeće osvojila gran pri, posebnu nagradu ove kulturne manifestacije.

- Uz pomoć Katarine Radovanović, nastavnice ruskog jezika u našoj školi prijavila sam se i pripremala izvođenje pjesme „Ždi menᴙ“. Nije bilo teško naučiti pravilan izgovor jer je ruski jezik veoma srodan našem jeziku, kada je u pitanju i gramatika i izgovor a uz to, ja jako volim ruski jezik i njihovu kulturu. Kada sam pročitala pjesmu, vidjela sam da je riječ o ljubavnoj pjesmi koju je napisao jedan, u tom momentu, vojnik na frontu. Pjesma je u meni pobudila mnogo lijepih osjećaja i razmišljanja tako da mi nije bilo teško tu energiju prenijeti na auditorijum i stručni žiri u Ruskom domu krajem marta ove godine. Moram istaći, da smo se u Beograd uputili bez ikakvih očekivanja. Nisu nam, ni meni ni nastavnici Katarini u namjeri bile nikakve nagrade. Željele smo otići, uživati u prelijepim stihovima i naravno dati doprinos toj atmosferi stihovima koje će iznijeti jedna djevojčica iz Ugljevika“, izjavila je za „Semberija info“ Katarina Pajić.



Povodom slave Opštine Ugljevik, Svete Petke Paraskeve, 27. oktobra ove godine Katarina se našla među zaslužnim pojedincima kojima su dodijeljene zlatne medalje ,,Filip Višnjić”. Njeni radovi su nagrađivani i na konkursima manifestacije „Višnjićevi dani“ kao i na konkursu Gradske boračke organizacije Bijeljina „Republiko Srpska u srcu te nosim tobom se ponosim“ te konkursu povodom održavanja manifestacije „Jovićevi dani“ u Ugljeviku.