Saopštenje za javnost – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS :: Semberija INFO ::

 

Saopštenje za javnost – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS


Crveni krst Republike Srpske 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a ove godine obilježava pod motom „Neka zajednice vode“, a odnosi se na poziv za akciju u kojoj svi treba zajedno da se izborimo da osobe oboljele od AIDS-a imaju jednaka prava kao i svi drugi članovi našeg društva.
 
Kroz zajedničku kampanju sa Društvom Crvenog krsta/križa BiH i posredstvom organizacija Crvenog krsta Banja Luka i Crvenog krsta Bijeljina, sutra, 1. decembra u vremenskom periodu od 10.00 do 17.00 časova, u ovim gradovima će biti organizovane promotivno-edukativne kampanje borbe protiv HIV/AIDS.
 
U Banjaluci će akcije biti održana uz podršku volontera i organizacijom informativnih štandova i podjelom promotivnog materijala građanima na Trgu Krajine i u studentskom kampusu, s ciljem širenja znanja o načinu borbe i sprečavanja širenja ovog oboljenja, te ukazivanjem na osnovne smjernice i posljedice koje ova bolest donosi.
 
Takođe, u Bijeljini će volonteri i zaposleni u gradskoj organizaciji Crvenog krsta organizovati posjetu učenicima Gimnazije „Filip Višnjić“ u ovom gradu i kroz promotivno-edukativnu kampanju pokušati da približe i ukažu na preventivno djelovanje i mogućnosti sprečavanja širenja HIV virusa.
 
Pored najavljenih aktivnosti u zajedničkoj kampanji sa DCK BiH, organizacije u strukturi CKRS planiraju promotivno-edukativne kampanje u svojim gradovima i opštinama povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS.
 
Više od četrdeset godina je prošlo od kada je prijavljen prvi slučaj HIV-a, virusa koji uzrokuje pojavu AIDS-a, što i dalje predstavlja opasnost na svjetskom nivou. Sa ovog gledišta, AIDS neće biti iskorijenjen ni do 2032. godine, ne zbog nedostatka znanja ili načina za borbu protiv AIDS-a, već zbog strukturalnih nejednakosti koje ometaju dokazna rješenja u prevenciji i liječenju HIV infekcije.
 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu trenutno sa HIV virusom živi oko 37,7 miliona osoba, a od početka do sada je umrlo 36,3 miliona.