Brčko: Izdvojena dodatna dva i po miliona KM za naknadu štete za eutanazirane i uginule životinje od bolesti ASK :: Semberija INFO ::

 

Brčko: Izdvojena dodatna dva i po miliona KM za naknadu štete za eutanazirane i uginule životinje od bolesti ASK


Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na 28. redovnoj sjednici usvojila Program utroška tekućih donacija za naknadu štete za eutanazirane i uginule životinje od bolesti afričke svinjske kuge na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u iznosu od 2.500.000,00 KM.
 
Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvu i vodoprivredu podsjetio je da je ranijom odlukom odobreno milion KM.
 
„Odjeljenje je već krenulo sa isplatama i nadam se da bi proces mogao biti završen u naredne dvije sedmice kako bi se utrošio ukupno odobreni iznos. Ukupan iznos će iznositi 3.500.000,00 KM, s tim da se u ovom  iznosu finansiraju i sredstva koja su bila neophodna da se vrši eutanazija,  ispitivanje samih uzoraka, plaćanje lica koja su bila angažovana na poslovima eutanazije životinja kao i na poslovima zbrinjavanja eutanaziranih životinja. Za ovu namjenu potrebno će biti oko 170.000,00 KM, a sve ostalo će biti utrošeno na isplatu štete ugroženim domaćinstvima”, pojasnio je Ninković.
 
Odobreno 541.503,00 KM za sport i kulturu
 
Na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu odobrena je dodjela novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 541.503,00 KM za sport kulturu, po javnom pozivu od 2. oktobra 2023. godine.
 
Na prijedlog istog odjeljenja članovi Vlade usvojili su i Odluku o odobravanju uvrštavanja sljedećih projekata na listu projekata javno-privatnog partnerstva: „Multifunkcionalna sportska sala sa olimpijskim i terapeutskim bazenima”; „Moderni akva park – vodeni grad” i „Izgradnja podzemnih i nadzemnih garaža i upravljanje saobraćajem u mirovanju”. Ova odluka  upućuje se Skupštini Brčko distrikta BiH na konačno usvajanje.
 
Odobrene subvencije za nadoknadu dijela troškova goriva za realizovanu proizvodnju pod biljnim kulturama
 
Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrene su subvencije za nadoknadu dijela troškova goriva za realizovanu proizvodnju pod biljnim kulturama  na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u 2023. godini u iznosu od 1.000.000,00 KM. Svrha Programa je pomoć poljoprivrednim proizvođačima na području Brčko distrikta BiH koji su ugroženi usljed poskupljenja cijena repro materijala za potrebe biljne poljoprivredne proizvodnje.
 
Odobrene Smjernice za izradu nacrta zakona o izvršenju budžeta za 2024. godinu 
Na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH odobrene su Smjernice za izradu nacrta zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2024. godinu. Takođe, odobren je i Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za period od januara do septembra 2023. godine.
 
Odobren Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH
 
Na prijedlog Policije Brčko distrikta BiH odobren je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH kao i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta BiH.
 
Ostale odluke
Članovi Vlade su na prijedlog Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju usvojili Odluku o odobravanju tekućeg transfera Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH i Program utroška sredstava za sufinansiranje projekata finansiranih iz sredstava Evropske unije i drugih donatora u iznosu od 250.000,00 KM.
 
Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge usvojen je Program o izmjeni i dopuni Programa utroška sredstava donacija Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH za saradnju u programu prevencije, brige o djeci žrtvama roditeljske zloupotrebe.
 
Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove odobrene su donacije te je usvojen Program utroška sredstava Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH za 2023. godinu za nabavku putničkog kombija u iznosu od 50.000,00 KM.
 
Vlada Distrikta usvojila je i Odluku o usvajanju izmjene Programa tekućih donacija, subvencija i transfera u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrenih budžetom Brčko distrikta BiH za 2023. godinu. Na prijedlog istog odjeljenja donesena je Odluka o imenovanju člana i zamjenika člana radne grupe za izradu podzakonskih akata Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH te člana radne grupe za uspostavljanje mreže računovodstvenih podataka poljoprivrednih gazdinstava.
 
U okviru 28. redovne sjednice usvojen je i Zaključak o davanju saglasnosti na prijedlog odluke o vrsti i visini naknade za rad van radnog vremena Odbora za likvidnost budžeta Brčko distrikta BiH.
 
Članovi Vlade  razmatrali su Nacrt zakona o dopuni Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te je konstatovano da ima primjedbi na navedeni Nacrt zakona, predložen od strane Kluba poslanika Socijalističke partije (SP) i nezavisnog poslanika Đorđa Popovića, Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA), nezavisnog poslanika Abdulaha Iljazovića i nezavisnog poslanika Bahrije Ribića.
 
Usvojen je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o imenovanju članova Koordinacionog tima za praćenje realizacije obaveza po ugovoru vezano za tržnicu Arizona.

Takođe, na današnjoj sjednici je  na prijedlog Odjeljenja za javnu bezbjednost usvojena i Odluka o imenovanju članova Radne grupe za izradu Zakona o deminiranju u Bosni i Hercegovini.